Kūkas recepti Vija Kilboka savulaik noklausījusies tālajā 1986. gadā Kislovodskas sanatorijā: «Biju jau iepriekš diezgan neveiksmīgi mēģinājusi cept tortes, bet te dzirdu, ka viena kundzīte otrai stāsta: uzcept kūkas biskvītu ir tik vienkārši – tik olu, tik strīķētu ēdamkarošu cukura un miltu. Galvenais – miltus nepielikt par daudz un uzkulto masu nekavējoties likt karstā krāsnī. Un nav nemaz jāmokās ar vārīto krēmu – starp kārtām jāsmērē ievārījums un putukrējums! Atbraucu mājās un izmēģināju. Izdevās lieliski! Kopš tā laika cepu šo kūku, izmantojot dažādas ogas, augļus un ievārījumus. Mans galvenais knifs – virs katras kārtas smērēju ievārījumu, tad putukrējumu. Kūku dekorēju ar ogām.»
Kūkas recepte:
Atsevišķi puto olu baltumus. Otrā traukā saputo olu dzeltenumus ar cukuru. Lēni un uzmanīgi ar karoti iejauc miltus un iecilā saputotos olu baltumus (nedrīkst izmantot mikseri!). Gatavajai mīklai jābūt gaisīgai un vieglai. Katru kūkas kārtu – pavisam četras – cepu atsevišķi, nākamo sāku gatavot tikai tad, kad pirmā iešauta krāsnī. Mīklai nedrīkst ļaut nosēsties.
1. kārta – uz atdzisuša biskvīta liek dzērvenes, pārklāj ar banānu ripiņām, pa virsu klāj putukrējumu. Uzliek nākamo biskvīta plāksni.
2. kārta – pārziež ar ābolu ievārījumu, dāsni pārkaisa ar upenēm, uzklāj putukrējumu. Atkal liek biskvīta plāksni.
3. kārta – pārziež ar blendētām svaigām zemenēm ar cukuru, bagātīgi pārkaisa ar auzu pārslu un cukura griljāžu, pārklāj ar putukrējumu. Uzliek biskvīta plāksni.
4. kārta – bagātīgi apziež ar jāņogu želeju un blendētām zemenēm un pārklāj ar bagātīgu putukrējuma kārtu. Ar putukrējumu apziež arī kūkas malas.
Pēc tam uzmanīgi pārkaisa ar auzu pārslu un cukura griljāžu, svaigām ogām un mazliet pūdercukura. Atstāj uz nakti ievilkties un tad bauda!
Vijas ieteikumi:
- Lai mīkla nepiedegtu, pannā ieklāj silikona pamatnīti (var arī cepamo papīru).
- Ja ir maz laika vai negribas taisīt lielu kūku, var izcept tikai vienu kārtu, uzklāt jebkuru pildījumu un satīt ruleti.
- Putukrējuma par daudz nemēdz būt – jo vairāk, jo kūka gardāka. Droši izmanto upeņu, dzērveņu, brūkleņu un citus stipros ievārījumus!
- Kūkai nav jābūt ļoti akurātai un precīzai, jo šī ir īsta mājas kūka.
- Jo bagātīgāks pildījums un pozitīvākas emocijas gatavojot, jo kūka izdodas garšīgāka.