FOTORECEPTE: Perfekta ola Benedikta gaumē ar Holandes mērci. Žurnālista Kārļa Streipa pārbaudīta metode
Brokastis
Ievas Virtuve
5. marts
Foto: Gvido Kajons
Klasisks vēlo brokastu ēdiens – ārpusē stingra, iekšā mīksta un maiga oliņa, pasniegta ar šķiņķi un Holandes mērci. Tas nav grūti, bet rezultāts ir restorāna cienīgs. Ja vēlies gatavot, skatoties procesa bildes, spied Soli pa solim !
Ievas Virtuve
Sastāvdaļas:
1 svaiga ola 1 tējkarote etiķa ūdens maize un šķiņķis pasniegšanai
Mērcei 1 lielas olas dzeltenums 1,5 tējkarotes svaigas citrona sulas nedaudz Kajennas piparu 55 g (4 ēdamkarotes) nesālīta sviesta 1/2 tējkarote sāls
Lielā pannā ielej pāris centimetru ūdens (vairāk ne, jo dziļākā ūdenī smagākais olas dzeltenums nosēdīsies pannas dibenā), ko uzvāra līdz ļoti, tas ir svarīgi! – ļoti lēnai burbuļošanai, jo vārošs ūdens olu gluži vienkārši saplosīs gabalos. Ūdenim pievieno tējkaroti etiķa, tas palīdzēs baltumam sarecēt. Olu iesit trauciņā, ar karoti ūdenī izveido tādu kā virpuļojošu atvaru, un tad olu lēnām tajā ieslidina, tūdaļ samazinot uguni zem pannas. Vecākai olai baltums izpletīsies, ar karoti to var savākt atpakaļ ap dzeltenumu, bet, lēni vārot, tā vai citādi sanāks dzeltenums ar baltuma apvalku. Galvenais nepārvārīt, dzeltenumam jāpaliek šķidram.
Ievas Virtuve Ievas Virtuve Ievas Virtuve
Holandes mērci klasiskajā variantā gatavo ar diviem katliem, vienā lēni vārās ūdens, virs tā ir otrs katls, kurā tiek kulti olas dzeltenumi un pievienots sviests. Taču daudzreiz vieglāk un nebūt ne negaršīgāk ir Holandes mērci pagatavot blenderī.
Olas dzeltenumu, sulu un piparus sakuļ blenderī. Sviestu izkausē mikroviļņu krāsnī un, blendera motoram darbojoties, lēnām to pievieno olai un citronam, lai iegūtu putojošu mērcīti. Pieber sāli. Pagaršo, ja vajag vēl sāli, pieber.
Sagatavo pasniegšanai: šķiņķis uz grauzdētas maizes, ola uz šķiņķa, Holandes mērce pa virsu.
Ievas Virtuve
Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!
Pievienot komentāru
Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.