Verdošā pienā liek biezpienu.
Pievieno kefīru un maisot ātri uzkarsē (līdz trešajam burbulim!).
Kad biezpiens sāk velties pikā un atdalās sūkalas (to ir daudz!), katla saturu lej lina auduma maisiņā vai caur sietu, kam pārlikta marle.
Notecina. Katlā izkausē sviestu un nekavējoties liek atpakaļ biezpienu. Iemaisa viegli sakultas olas.
Pieliek arī pusglāzi trekna krējuma (ja vēlas) un pēc garšas pieber sāli un ķimenes.
Karsējot uz lēnas uguns, maisa, līdz masa kļūst viendabīga (tas notiek ātri!). Masu liek traukā (apakšā var ieklāt marlīti) un izlīdzina. Uzliek slogu. Tālak rīkojas pēc vajadzības un iespējām – var atstāt kaut uz nakti, bet var mieloties arī ātrāk!
Ņem vērā! Lias padomi:
- Ja ir iespēja, biezpienu izmaļ – masa būs viendabīga, sarecot nesaies kunkuļos. Var arī izmantot paciņās fasēto biezpienu.
- Biezpienu, protams, vajadzētu treknu, arī krējumu un sviestu ieteicams nežēlot, lai siers ir, kā Skroderdienās Silmačos puikas saka, – tums.
- Maisīšanai ieteicams izmantot koka karoti – tā karsto masu nepierauj, arī siera garša ir labāka.
- Jāņusiera gatavošanā parasti izmantoju kefīru, kas kādu dienu ir pastāvējis, jo tad siers iznāk skābāks.
- Dažās receptēs minēts, ka ķimenes jāpievieno uzreiz, bet tad tās kopā ar sūkalām arī nolej. Labāk likt tad, kad siera masa nokāsta.
- Ķimenes, protams, ir klasika, bet labi garšo arī, ja sieram pievieno garšaugus, piemēram, timiānu, baziliku, papriku, kaņepju un sezama sēkliņas. Siera masu var likt arī mazos trauciņos – tad sanāks vairāki nelieli siera ritulīši, ko paņemt līdzi cienastam, dodoties aplīgot tuvākus un tālākus kaimiņus.
- Siers būs valgāks, ja sūkalas nenotecinās pilnībā.
- Ar sāli nevajadzētu skopoties. Nedaudz sāls ieber arī trauka apakšā, kur liek siera masu, un pārkaisa to sieram.
- Ja gadās, ka biezpiena masa sarec sliktāk, pievienoju nažagalu citronskābes.