• FOTORECEPTE: Klasisks Jāņu siers soli pa solim. Radio žurnālistes Lias Guļevskas pārbaudīta recepte!

    Jāņu siers
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    «Sen atpakaļ man šķita, ka siet sieru ir sarežģīti. Pamēģināju – un iepatikās, tas ir vienkārši un aizraujoši! Mūsmājās sieru sien bieži, ne tikai pa Jāņiem, jo tas bagātīgi satur organismam nepieciešamas vielas. Atceros, ka sūkalas mans paps izmantoja maizes mīklai, bet mēs ar meitu savukārt atklājām, ka tās ir labas matu skalošanai,» atklāj Lia Guļevska.
    Sarežģītība
    Vidēja
    Izmaksas
    Vidējas
    Pagatavošana
    30m
    2 vērtējumi
    5/5

    Verdošā pienā liek biezpienu.

    Pievieno kefīru un maisot ātri uzkarsē (līdz trešajam burbulim!).

    Kad biezpiens sāk velties pikā un atdalās sūkalas (to ir daudz!), katla saturu lej lina auduma maisiņā vai caur sietu, kam pārlikta marle.

    Notecina. Katlā izkausē sviestu un nekavējoties liek atpakaļ biezpienu. Iemaisa viegli sakultas olas.

    Pieliek arī pusglāzi trekna krējuma (ja vēlas) un pēc garšas pieber sāli un ķimenes.

    Karsējot uz lēnas uguns, maisa, līdz masa kļūst viendabīga (tas notiek ātri!). Masu liek traukā (apakšā var ieklāt marlīti) un izlīdzina. Uzliek slogu. Tālak rīkojas pēc vajadzības un iespējām – var atstāt kaut uz nakti, bet var mieloties arī ātrāk!

     

    Ņem vērā! Lias padomi:

    • Ja ir iespēja, biezpienu izmaļ – masa būs viendabīga, sarecot nesaies kunkuļos. Var arī izmantot paciņās fasēto biezpienu. 
    • Biezpienu, protams, vajadzētu treknu, arī krējumu un sviestu ieteicams nežēlot, lai siers ir, kā Skroderdienās Silmačos puikas saka, – tums.
    • Maisīšanai ieteicams izmantot koka karoti – tā karsto masu nepierauj, arī siera garša ir labāka.
    • Jāņusiera gatavošanā parasti izmantoju kefīru, kas kādu dienu ir pastāvējis, jo tad siers iznāk skābāks.
    • Dažās receptēs minēts, ka ķimenes jāpievieno uzreiz, bet tad tās kopā ar sūkalām arī nolej. Labāk likt tad, kad siera masa nokāsta.
    • Ķimenes, protams, ir klasika, bet labi garšo arī, ja sieram pievieno garšaugus, piemēram, timiānu, baziliku, papriku, kaņepju un sezama sēkliņas. Siera masu var likt arī mazos trauciņos – tad sanāks vairāki nelieli siera ritulīši, ko paņemt līdzi cienastam, dodoties aplīgot tuvākus un tālākus kaimiņus.
    • Siers būs valgāks, ja sūkalas nenotecinās pilnībā.
    • Ar sāli nevajadzētu skopoties. Nedaudz sāls ieber arī trauka apakšā, kur liek siera masu, un pārkaisa to sieram.
    • Ja gadās, ka biezpiena masa sarec sliktāk, pievienoju nažagalu citronskābes.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē