- Ceturto daļu kartupeļu ar visu mizu izvāra, atdzesē un nomizo. Pārējos kartupeļus nomizo un uz smalkās rīves (ar apaļiem, spurainiem caurumiņiem) smalki sarīvē. To var darīt arī ar dažādām tehniskām ierīcēm.
- Rīvēto masu liek bļodā ieklātā divkārši pārlocītā marlē un diezgan stingri nospiež, tomēr nepadarot kartupeļu masu pilnīgi sausu. Nospiesto sulu atstāj uz 10 minūtēm bļodā, ļaujot nosēsties cietei.
- Vārītos kartupeļus pierīvē klāt nospiestajiem kartupeļiem. Tos var rīvēt uz dārzeņu rīves smalkās skaidiņās. Tad liek klāt nostādināto cieti, šķidrumu uzmanīgi nolejot, pievieno arī papildus 50 g kartupeļu cietes, nedaudz sāls un visu labi samīca.
- Pildījumam malto gaļu sajauc ar sīki sagrieztu bekonu un sasmalcinātu sīpolu. Maltas gaļas vietā var ņemt un sīkos gabaliņos sagriezt cūkas fileju vai citu mīkstu cūkgaļas gabalu. Pievieno sāli un piparus, pēc patikas var pievienot arī garšvielas, garšaugus, zaļumus, visu labi sastrādā kopējā masā.
- Cepelīni jāveido ar mitrām rokām, tāpēc blakus jātur bļoda ar aukstu ūdeni roku samitrināšanai. Uz plaukstas liek piku kartupeļu masas, saplacina – to ir ērti darīt ar karoti.
- Saplacinātās kartupeļu masas vidū ar karoti liek daļu pildījuma un virs tā masu aizspiež ciet, lai pildījums ir pilnīgi nosegts. Tā sagatavo visu kartupeļu masu un pildījumu.
-
Cepelīnus liek lielā uzvārīta ūdens daudzumā, vāra 15–30 minūtes – atkarībā no to lieluma un pildījuma. Vārot jāraugās, lai ūdens pārāk neburbuļo – citādi cepelīni var izjukt. Kad tie ir uzpeldējuši virspusē, brīdi vēl pavāra, tad ar putu karoti izņem.
Idejas pildījumiem un mērcītēm
- Pasniedzot cepelīnus var pārliet ar krējumu vai pannā sačurkstināt kūpinātu cūkas krūtiņu ar sīpolu, sāli un pipariem, vai arī pagatavot krējuma mērcīti.
- Cepelīniem var gatavot arī sēņu pildījumu. Sagrieztas gailenes, baravikas vai citas sēnes liek pannā, novāra lieko šķidrumu, kopā ar sīpoliem, sāli un pipariem sviestā apcep, pieliek nedaudz krējuma un pilda cepelīnos.
- Var gatavot arī biezpiena pildījumu, to sajaucot ar krējumu, zaļumiem, sāli un pipariem. Var piejaukt arī sačurkstinātu cūkas krūtiņu ar sīpoliem.
- Pildījumu var gatavot arī no vārītas gaļas, sirds, plaušām, aknām. Cepelīnus var pildīt arī kā speķa pīrādziņus – ar sagrieztu kūpinātu cauraudzīti un sīpoliem.
- Pēc vēlēšanās izvārītus cepelīnus var apcept sviestā vai eļļā. Tas galvenokārt attiecas uz pāri palikušiem aukstiem cepelīniem, tādējādi tos no jauna uzkarsējot.