• Filo mīklas sacepums

    Pamatēdieni
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    18. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Filo mīklas pīrāgs
    Foto: Ieva Andersone
    Filo mīklas pīrāgs
    Ļoti vienkāršs, taču no skata elegants sāļais pīrāgs, ko mierīgi var pasniegt viesībās, bet pagatavot var no tā, kas vien ledusskapī aizķēries. Atliek tikai nopirkt filo mīklu. Pagatavošana izdosies katram iesācējam un neprasīs vairāk par stundu.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Vidējas
    Kopējais laiks
    1st

     

    • Lielā pannā eļļā sacep tādus dārzeņus, kādi pie rokas – sīpolus, ķiplokus, burkānus, papriku, kabaci. 
    • Pievieno sauju sagrieztu kaltēto tomātu.
    • Iemaisa tomātu pastu.
    • Va vēlas, pievieno gabaliņos sagrieztu, iepriekš saceptu vai novārītu gaļu vai kādu gabaliņu kūpinājuma/ žāvējuma. 
    • Pievieno zaļumus un sieru – var iztikt tikai ar vienu šķirni, bet būs garšīgāk, ja tās būs divas vai vairāk.
    • Bagātina ar savām iecienītākajām garšvielām. 
    • Izvēlēto cepšanas formu iesmērē ar izkausētu sviestu vai olīveļļu. Tad atkusušo mīklu atbrīvo no aizsargplēves un uzmanīgi atritina.Parasti mīkla ir salocīta dubultā, tāpēc jāatrod viducis.
    • Kad tas izdevies, uzmanīgi ņem vienu loksni un ieklāj traukā. Pārslaka ar kausēto sviestu vai olīveļļu. Loksnes malas lai pārkaras pāri trauka sieniņām. Ja kāda loksne ieplīst vai izveidojas robs, nav ne mazākās bēdas. Līdzīgi rīkojas ar pusi no loksnēm. Ieklāj, apslaka ar sviestu vai eļļu un klāj nākamo loksni.
    • Kad puse lokšņu ieklātas, ieber visu pildījumu, ko atkal pārklāj ar saeļļotajām lokšņu kārtām. Kādā brīdi ieloka traukam pārkārušos mīklu un izlīdzina gar trauka malām.
    • Pa virsu pēdējo reizi pārziež sviestu vai eļļu un liek cepeškrāsnī. Ja gadījumā pildījums paliek pāri, to var izmantot kā gardu piedevu makaroniem vai pasniegt kopā ar grauzdētu tortilju.
    • 190 grādu temperatūrā pīrāgs gatavosies apmēram 45 minūtes.

     

    **Ņem vērā!** 

    •  Visas sastāvdaļas vajag griezt nelielos gabaliņos. Tā kā dažādiem dārzeņiem dažāds gatavošanas laiks, jāievēro secība.
    • Pildījumam jābūt sausam (tātad jāsacep kārtīgi) lai sacepums iznāktu kraukšķīgs, nevis mīksts.
    • Pildījumu var sagatavot kādu brīdi iepriekš un pašu sacepumu var uzkonstruēt stundu pirms maltītes.


    **Par filo mīklu**


    Filo mīklu jau gadsimtiem ilgi plaši lieto Tuvajos Austrumos un Balkānos. Dažādās zemēs dažādi nosaukumi, bet galvenā nozīme – plāns vai lapa. Mīkla ir ļoti plāna un trausla, ātri izžūst. Ja kāds vēl baidās gatavot ar filo mīklu sarežģītības dēļ, tad šī sacepuma pagatavošana nesagādās grūtības. Nekāda nelaime nebūs, ja kāda mīklas sloksne saplīsīs. Atliek tikai ievērot dažus principus.Filo mīklu pārdod saldētu, to pirms izmantošanas  ledusskapī pa nakti atlaidina. Ļoti ātri mīkla atkūst  istabas temperatūrā - tikai nevajag iztīt no aizsargplēves!

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē