Mellenes, brūklenes, zemenes, – kas tur ko nepazīt Latvijas mežu ogas, vai ne? Bet tad tu ieraugi vienu spožu un maziņu vai lielu, košu un sulīgu, un roka gaisā sastingst – kas tad tā tāda? Indīgā māsiņa?
Pierīgas mežos, kur parasti nolasa un apēd visu, kas vien apēdams, bieži vien vientuļas un neviena nenolasītas zālē mirgo kaulenes. Neliels lakstaugs, kura stublājs līdzīgs lācenei, bet galā spoži sarkans, caurspīdīgs auglis, kas sastāv no daudzām bumbiņām. Katrai bumbiņai vidū ir mazs kauliņš. Nezin kāpēc daudzi ir svēti pārliecināti, ka šī sarkanā oga ir indīga kā kurāre. Taču, ak, kāda maldīšanās, – to var droši bāzt mutē!
Vai kaulene ir garšīga? Tiem, kuriem garšo jāņogas un patīk skābumiņš – jā! Citiem – spirdzinoša odziņa.
Arī kaulenēm Latvijā ir divas sugas – viena, klinšu kaulene, zied parastiem baltiem ziediem, otra, rožaini violetiem ziediem valdzinošā aukstās biešu zupas krāsā, ir ļoti retā Ziemeļu kaulene. Abas ēdamas!
Ir tāda spoži melna odziņa, kuru tirgū neieraudzīt un ievārījumos arī ne, un vairums ogotāju tai cilpo garām kā indīgai. Taču tā ir ēdama! Nekādas dižās garšas gan tai nav, diezgan bezgaršīga un ūdeņaina. Taču visteni pazīt nemaz nav tik slikti – ja gadās aizstaigāties uz mežu bez ūdens pudeles , tad dažas mutē iemestas vistenes odziņas mazliet remdēs slāpes.
- Intervija ar Valsts prezidenta kancelejas vadītāju Andri Teikmani
- Kas ir podkāsti, un kāpēc būtu vērts tos ieviest arī savā ikdienā
- Kāpēc kantridziedātāja Linita Mediņa šovasar nav redzama uz skatuves?
- Kādas ir modīgākās šīs sezonas blūzes un kā tās valkājamas, lai izskatītos stilīgi?
- Saldinātie dzērieni – kādi ir jaunākie pētījumi par to ietekmi uz mūsu veselību?
- Krāšņākās Rīgas puķu dobes – kā tās top un kā līdzīgu dobi iekārtot arī savā dārzā
- Baudīt vasaru uz ūdeņiem! Kādas ir iespējas izbraukt ar kuģīti, laivām, plostiem vai jahtu
