Ja pieliekamajā glabājas neizlietotas nori lapas, bet suši vakars nav ieplānots, izmēģiniet šādu triku: kafijas dzirnaviņās vai virtuves kombainā (vai piestā) samaliet tās smalkā, pēc jūras smaržojošā pulverī! Var pievienot arī šķipsniņu sāls un piparu, taču var iztikt bez. Pievienojiet šo pulveri zivju vai jūras velšu ēdieniem – zupām, sautējumiem, mērcēm un citiem –, un teiksiet paldies, jo šis pulveris tik tiešām ēdienam piešķirs burvju garšu!
Recepte
1. Pannā uz vidēji lielas liesmas izkausē sviestu un liek karsēties ķiplokus. Kad tie sāk smaržot un kļūst mīksti, pievieno garneles. Maisot karsē apmēram minūti, ļaujot garnelēm kļūt rozīgām, taču ne sausām.
2. Pievieno rīsus un zivju mērci un maisot karsē vēl minūti – tagad vaktē, kad tie sāk smuki čurkstēt.
3. Pievieno pupiņas un mirkli karsē.
4. Noņem no uguns, iemaisa lociņus un nori pulveri, pievieno sāli pēc garšas (uzmanīgi, jo zivju mērce arī ir sāļa).
5. Mirkli ļauj savilkties. Ja prasās skābuma, var pārslacīt ar citrona (vai laima) sulu.
** Nori ir tradicionālās japāņu virtuves produkts – kaltētas un tumšzaļās sausās lapās pārstrādātas jūraszāles, kurās parasti tiek ietīti suši un nigiri gabaliņi. Japānas virtuvē tās tiek arī viegli apgrauzdētas, lai izceltu to garšu, un tad ievietotas dažādās aromātiskās mērcēs.