• Baklažāni. Veselīgi padomi un 12 receptes, kā tos garšīgi pagatavot uzreiz un ziemai!

    Kā pareizi?
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības "Žurnāls Santa" arhīva
    Apkopojam labākās baklažānu receptes – visnotaļ iespējams, ka patiks arī tiem, kas ar baklažāniem līdz šim bijuši vēsās attiecībās!
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    1 vērtējums
    5/5

    Ja meklē tikai receptes, ritini uz leju, bet vispirms iesakām tomēr izlasīt, ko par baklažāniem stāsta sertificēta uztura speciāliste ar maģistra grādu uzturzinātnē Ilze Lutere!

    Veselīgs un vērtīgs!

    • Interesanti, ka baklažāns, lai arī to pieņemts uzskatīt par dārzeni, īstenībā ir oga. Tas ir nakteņu dzimtas augs – tāpat kā tomāts un kartupelis. Tāpat kā tomātam, tam ēdama ir gan miziņa, gan sēklas, bet ar kartupeli radniecība izpaužas tajā, ka arī baklažānu nevajadzētu ēst termiski neapstrādātu.
    • Zinātnieki ir izpētījuši, ka grilēts vai cepts baklažāns satur pat vairāk antioksidantu nekā svaigs. Termiskā apstrāde palielina gan antioksidantu aktivitāti, gan bioloģisko vērtību. Violetais pigments antocianīns ir antioksidants, kurš augam nodrošina izturību, bet mums – palīdz cīnīties ar brīvajiem radikāļiem, kas mūsu organismā rodas gan novecojot, gan vides piesārņojuma dēļ. Tātad droši varam teikt, ka baklažāns mums palīdz turēties pretī novecošanas procesiem.
    • Ir pierādīts, ka baklažāniem piemīt arī pretvēža īpašības un tas var atvairīt ar vecumu saistītus psihiskus traucējumus, uzlabot vispārējo veselību, nodrošināt labu mikrofloru zarnās. Savukārt viela nasunīns, kas atrodams baklažāna mizā, uzlabo asinsriti un samazina holesterīna līmeni asinīs. Jau ilgāku laiku zinātnieki pēta ar fenoliem bagātus dārzeņus, kāds ir arī baklažāns, un pagaidām visi rezultāti parāda, ka tiem piemīt cukura līmeni pazeminošas īpašības. Baklažāns ir pētīts arī saistībā ar sirds un asinsvadu slimībām un uzrādījis pozitīvu rezultātu.
    • Gadās, ka, pārgriežot baklažānu, vidus ātri vien paliek brūns un nesmuks. To paveic enzīms, ko sauc par polifenola oksidāzi. Tas izraisa fenola reakciju, radot brūnus pigmentus, tas nav nekas kaitīgs.
    • Baklažāns pilnīgi noteikti ir lielisks kompanjons tiem, kuri vēlas atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, jo ir sātīgs, bet satur maz kaloriju, un vēl ir bagātīgs šķiedrvielu avots.
    • No minerālvielām baklažāna trumpis ir kālijs. Cilvēkiem, kuriem tīk ēst sāļu, baklažānos esošais kālijs var drusciņ palīdzēt līdzsvarot sāļu attiecību organismā. Savukārt tiem, kuriem nepieciešama rūpīgi plānota diēta, lai uzturētu pareizu kālija un nātrija attiecību, piemēram, nieru mazspējas pacientiem, ar baklažāna lietošanu uzturā jābūt piesardzīgiem. Nedaudz tas nekādu skādi nenodarīs, bet, ja baklažāns ļoti iegaršojas un to ēdīs no rīta līdz vakaram, īsti labi nebūs.

    Kā gatavot baklažānu?

    • Baklažāns nav nekāda eļļaina švamme! Nu, ja vien mēs paši to par tādu nepadarām, cītīgi mērcējot taukvielās. Lai baklažāns neuzsūktu lielu daudzumu taukvielu, to vajag vien nedaudz apziest ar eļļu un cept uz sausas pannas, likt cepeškrāsnī uz sviestpapīra vai grilēt. Šādi izceptā baklažānā nav daudz ne tauku, ne kaloriju. Interesanti, ka vēl mazāk kaloriju ir tikai gurķī, bet vai tad no gurķa var paēst? Bet no baklažāna var! Tas ir tik sātīgs un gaļīgs, ka Turcijā to pat dēvē par nabaga ļaužu gaļu.
    • Kādreiz pavāru raidījumos, kad gatavoja baklažānus, vienmēr sāka ar padomu, ka tas ir jāsagriež šķēlēs, tad jāapkaisa ar sāli un uz pusstundu jānoliek malā, lai no tā tiktu izvilkts sīvums. Mūsdienās tas vairs nav spēkā, jo baklažāni ir tā selekcionēti, ka tie nemēdz būt ne sīvi, ne rūgti. Ja nu tiešām kāds tāds gadījies (šis niķis ir drīzāk raksturīgs vēl līdz galam neizaugušiem, maziem baklažāniem), tad šo triku ar sāli droši var likt lietā.
    • Ja gadījies liels baklažāns ar daudz sēklām, to var pārgriezt uz pusēm, izcept cepeškrāsnī, tad sēklas ar karoti izgrebt un pagatavot pildītu baklažānu, piemēram, ar ķiplokiem, svaigiem pētersīļiem un kazas sieru. Bet no izgrebtā mīkstuma sablendēt humusu, ko brokastīs apēst kopā ar grauzdētu maizīti.
    • Baklažāns labi draudzējas ar riekstiem, rozīnēm, kaperiem. Lieliski papildina gaļas, zivju, dārzeņu, graudaugu ēdienus. Tas ir labs zupu un sautējumu iebiezināšanai – nevajadzēs ne miltus, ne kartupeļus! Vispirms baklažāns jāizcep cepeškrāsnī, pēc tam jāietin un jāpatur mitrā dvielītī, lai varētu vieglāk novilkt miziņu, pēc tam mīkstumu var sablendēt un pievienot zupai vai mērcei. Baklažānam ļoti piestāv siers, manuprāt, īpaši kazas siers, mocarella un burrata.

    Receptes ar baklažānu:

    Baklažāni burkās ziemai:

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē