Nepieciešams:
- viena glāze jeb 250ml piena
- 600 g kviešu miltu
- 2 ēdamkarotes cukura, 1 tējkarote sāls
- 60 g svaigā rauga
- 180–190 g izkausēta sviesta
- 2–3 ēdmakrotes augu eļļas
- žāvēts speķis, sīpoli un pipari pildījumam
- ola pīrāgu pārsmērēšanai
Pagatavošana:
* Mēreni uzsildītā pienā iemaisa 2 ēdamkarotes cukura un 1 tējkaroti sāls. (Proporcijas katrs var mainīt, kad pēc pirmās reizes secinājis – vēlas saldāku vai sāļāku.)
Citi lasa
* Pienā iedrupina apmēram 60 g svaigā rauga un izšķīdina.
* Pievieno apmēram 180–190 g izkausēta sviesta (tam jābūt vēl siltam).
* Šķidrumā iejauc apmēram 600 g kviešu miltu. Iejaukšanu veic pakāpeniski – vispirms maisa ar karoti, pēc tam jau mīca ar roku, pamazām pievienojot 2–3 ēdamkarotes augu eļļas. Jau mīcīšanas gaitā var just, kā masa kļūst atsperīga. Mīkla jāmīca tik ilgi, līdz vairs nelīp pie rokām.
* Gatavo mīklu uz 20 minūtēm noliek vēsā vietā, piemēram, ledusskapī.
* No mīklas ņem gabalu paliela ābola izmērā un uz galda izveltnē aplī, ko ar nazi sadala vēlamā lieluma segmentos, iegūstot izstieptus trīsstūrus.
* Uz trīsstūra platākā gala novieto pildījumu (sagrieztu žāvētu speķi ar sīpoliem un pipariem), maliņas aizloka un sarullē uz spicā gala pusi.
* Pīrādziņus liek uz plāts ar spico deguntiņu uz leju, 2 reizes pārsmērē ar sakultu olu vai tikai dzeltenumu un cep 200 grādos 12–20 minūtes līdz brūni.