- Lielā bļodā sajauc ūdeni, raugu un cukuru. Pievieno sāli, pusi miltu un kārtīgi samaisa.
- Pievieno 100 ml olīveļļas, sajauc. Tad pakāpeniski iejauc atlikušos miltus (iespējams, visus nevajadzēs), līdz iegūst pinkainu, lipīgu masu. To ieliek ietaukotā traukā, pārklāj ar pārtikas plēvi un atstāj istabas temperatūrā uz nakti rūgt.
- Mīklu ar rokām izklāj uz kārtīgi ieeļļotas cepamplāts. Ja mīkla pretojas, tai ļauj vēl nedaudz atpūsties, taču neatkāpjas – tā jāstaipa, jāspaida un jāvelk, bet jāsavalda! Ar pirkstiem mīklu saspaida, lai tā ir grubuļaina.
- Sajauc ūdeni ar sāli un apslaka mīklu. Apklāj ar pārtikas plēvi un atstāj vēl parūgt kādu pusstundu.
- Krāsni uzkarsē līdz 220 grādiem. Fokaču pārslaka ar eļļu, apklāj ar zaļumu glezniņu un šauj krāsnī. Cep apmēram 25 minūtes.
** Uz šādas fokačas var klāt jebkādus zaļumus - kādi nu pieejami un iet pie sirds! Iesakām likt lietā lakšus – tie fokačai piešķir lielisku aromātu un cepšanās laikā kļūst burvīgi čagani. Tāpat glītas un garšīgas ir nātru lapiņas. Mēs izmantojām lakšus, lociņus, dilles, kinzu, ķimenes, kā arī olīvas, tomātiņus un papriku.