- Žāvētos augļus var atstāt veselus vai pēc patikas sagriezt gabaliņos.
- Ogas un sukādes, norīvētu apelsīna miziņu katliņā pārlej ar rumu, uzkarsē un atstāj izmirkt, kamēr atdziest vai līdz nākamajai dienai.
- Sagatavo 20 cm kūkas veidni ar noņemamu malu, tās dibenu un malas izklājot ar cepamo papīru.
- Mīkstu sviestu saputo ar brūno cukuru, pa vienai pieputo klāt olas.
- Iemaisa abu veidu miltus, garšvielas un uzmanīgi iecilā izmērcētos augļus.
- Masu sablīvējot liek sagatavotajā veidnē, lai nekur nepaliek gaisa kabatas. Veidni ar mīklu pāris reižu var uzsist pa galdu, lai mīkla labāk iesēžas.
- Virsmu nolīdzina, vidū nedaudz padziļinot, lai cepoties vidus pārāk neuzpūšas. Savukārt, lai par daudz ātri neapceptos kūkas virspuse, to pārklāj ar piegrieztu kūkas lieluma cepamo papīru ar vidū izgrieztu caurumiņu, pa kuru izplūst tvaikam.
- Vēl kāds triks: lai kūka vienmērīgi izceptos, veidni aptin ar vairākkārt salocītu cepamo papīru un apsien ar aukliņu. Liek sakarsētā krāsnī 150 grādu temperatūrā, cep 3–3½ stundu.
- Gatavību pārbauda, kūkas vidū iedurot koka irbulīti. Ja, ārā izvilkts, tas ir tīrs – kūka gatava. Izņem no krāsns un 10–15 minūtes padzesē, tad ar visu cepamo papīru izņem no veidnes, liek uz režģa un atdzesē.
- Visbeidzot kūku sacaurumo ar irbulīti un pārlaista ar pāris ēdamkarotēm ruma, ietin cepampapīrā, tad folijā un tur aukstā vietā līdz Ziemassvētkiem, pa reizei attinot un pārlaistot ar rumu. Jo biežāk to darīs, jo kūka būs piesātinātāka un bagātāka garšā.
- Pirms pasniegšanas un sagriešanas kūku pārziež ar uzkarsētu džemu, grezno ar riekstiem un sukādēm.
- Daži labi padomi
- *Žāvētos augļus un ogas kūkai var ņemt pēc patikas un iespējām, arī to proporcijas var būt mainīgas. Jo vairāk augļu būs kūkā, jo tā būs bagātīgāka.
- *Ja nav mandeļu miltu, tos var aizstāt ar mandeļu skaidiņām vai izmantot tikai kviešu miltus. Arī muskovado cukura vietā var ņemt parasto balto cukuru.
- *Parasti kūku mēdz pārlaistīt ar rumu, bet to var aizvietot ar brendiju, viskiju, portvīnu, liķieri vai lietot visus.
- *Pievienojot olas sviesta un cukura putojumam, jāuzmanās, lai tas nekļūst pārslains. Tā mēdz notikt, ja sviests un olas nav vienā temperatūrā, tāpēc olas pāris stundu jāpatur istabā. Ja tomēr putojot ir redzams, ka tas kļūst pārslains, piesijā un iemaisa pa ēdamkarotei miltu.
Angļu Ziemassvētku pudiņš
Deserti
9. decembris, 2023
Komentēt
Ja nu ir kāds ēdiens, kas iemieso Ziemassvētku gaidīšanu, tad viens no tādiem noteikti ir angļu pudiņš. Tradicionāli to gatavo četras nedēļas pirms svētkiem, bet arī divas būs labi, neaizmirstot lēnām kūku nobriedināt ar kādu stiprāku alkoholu.