• Adžapsandali jeb vīriešu zapte gruzīnu gaumē

    Konservēšana
    Ievas Virtuve
    Ievas Virtuve
    16. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Adžapsandali
    Foto: Andrejs Ņikiforovs
    Adžapsandali
    Ēdienu apskatnieki rietumos šo grūti izrunājamo brīnumu ir nodēvējuši par Gruzijas ratatuju. Latvieša cilvēkam to drīzāk varētu aprakstīt kā vīriešu zapti gruzīnu gaumē. Adžapsandali katlā tiek likti baklažāni, sīpoli, paprikas, tomāti, ķiploki un, protams, zaļumu kalns. Kā to baudīt? Tāpat, kā mēs baudām vīriešu zapti (jeb ķoci, kā to daudzviet dēvē) – siltu pie gaļas ēdieniem vai vēsu – kā kreptīgu un atsvaidzinošu zaceni.
    Sarežģītība
    Zema
    Izmaksas
    Lēti
    Kopējais laiks
    40m
    1 vērtējums
    5/5
    • Baklažānus sagriež apmēram 2 cm lielos kubiņos, liek bļodā un uz 20–30 minūtēm sajauc ar sāli. Tad aukstā ūdenī noskalo, nospiež, nosusina. Paprikas un sīpolus sagriež salmiņos, nomizotus tomātus sagriež gabaliņos.
    • Dziļā pannā uzkarsētā eļļā baklažānus apmaisot cep, līdz tie sāk apbrūnēt.
    • Liek klāt sagrieztos sīpolus, paprikas un sagrieztu aso pipariņu, apmaisot cep dārzeņus mīkstus, apmēram 10 minūtes.
    • Pievieno tomātus, cep vēl 5 minūtes. Beigās pieliek saberztus ķiplokus, sasmalcinātas bazilika un koriandra lapas, pēc garšas sāli un piparus. Ja gribas asāku, iemaisa čili pārslas.
    • Karstu sautējumu pilda sterilās burkās, aizvāko. Atdzesētu uzglabā aukstumā.

    Sautējumam ir daudz variāciju, to var papildināt ar daudziem citiem dārzeņiem. Gruzijā šo sautējumu parasti pasniedz aukstu.

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē