Kā un kur kartupeļus pareizi glabāt?
- Apžāvē! Pirms ber kartupeļus pagrabā, apžāvē tos pāris nedēļas! Vislabāk kādā šķūnītī vai citā labi vēdināmā telpā. Dārgāka iespēja – nevēdināmās telpās darbināt ventilatoru.
- Neber kaudzē! Ja pagrabā kartupeļus glabā apcirkņos, tad ber tos līdzeni, nevis kaudzē. Tieši kaudzē bēršana veicina pūšanu: kaudzes vidū sāk veidoties kondensāts, kas kalpo kā palaidējmehānisms pūšanai.
- Maisi un kastes. Ja kartupeļus uzglabā maisos, tad izvēlies tīklu maisus, lai ražai tiek klāt gaiss. Alternatīva maisiem un apcirknim ir uzglabāšana kastēs, kurās brīvi pieplūst gaiss.
- Pārbaudi! Vēlams ik pa laikam apraudzīt savus audzēkņus un izlasīt sapuvušos, pirms tie aplipinājuši citus.
- Ideālā temperatūra. Kartupeļiem ideālā uzglabāšanas temperatūra ir 4–6 grādi.
- Ne par sausu, ne par mitru. Svarīgs ir gaisa mitrums: nedrīkst būt ne par sausu, lai kartupeļi neapkalst, ne par mitru, lai nesapūst.
- Neaizmirsti vēdināt! Svarīgi kartupeļu pagrabu regulāri vēdināt!
- Augļus prom no kartupeļiem! Neglabā kartupeļus kopā ar āboliem un bumbieriem. Augļi zaudēs savas garšas īpašības, bet kartupeļi augļu izdalītā etilēna dēļ sāks bojāties.
Kā uzglabāt sēklas kartupeļus?
- Nosauļo! Sēklai paredzētajiem bumbuļiem pirms likšanas pagrabā ļauj pasauļoties. Nebaidies to sānus nosauļot līdz zaļam tonim – sēklas kartupeļiem tas patīk.
- Liec mierā! Negrozi un nepārvieto kartupeļus, jo tad tie ātrāk un nelaikā sāks dzīt baltos un trauslos asnus, kas viegli lūst. Iztekot sulai lūzuma vietā, tiek apdraudēti pārējie kartupeļi, jo iespējams, ka kādu kartupeli inficējis vīruss.
- Pērc rudenī! Ja gribi dažādot savu kartupeļu lauku, tad sēklas kartupeļus iepērc rudenī: tā būs lētāk, un arī šķirņu izvēle lielāka.