1.Bagātina mērci un zupu
Tomātu pastas pievienošana rada labu garšu mērcēm un zupām – būtībā tā darbojas kā dabīgs garšas pastiprinātājs. Parasti zupai vai mērcei pietiek ar 1–2 ēdamkarotēm pastas, bet tas atkarīgs no gaumes. Tomātu pastai piemīt koncentrēta garša, kuru ar svaigiem vai konservētiem tomātiem vien nedabūt, tā ir, kā saka, tīra manta. Pamēģini šādi – apcep sīpolus mērcei vai zupai, tad pievieno tomātu pastu un kādu brīdi vēl apcep visu kopā. Pēc tam pievieno buljonu un pārējās sastāvdaļas. Vienīgi jārēķinās, ka karsējot tomātu pasta kļūst izteikti skābāka, tāpēc gatavošanas beigās garšas noapaļošanai var nākties lietot ne tikai sāli, bet arī cukuru.
2.Paštaisīta kečupa bāze
Lai mājās pagatavotu apmēram puslitru tomātu mērces, ņem 2–3 ēdamkarotes tomātu pastas, pieber sāli un cukuru pēc garšas, tad pakāpeniski lej klāt ūdeni un skatās, cik šķidru un garšā koncentrētu mērci gribas.
3.Tomātu sulas bāze
Gribas tomātu sulu? Pagatavo to no tomātu pastas – gatavošanas gaita līdzīga kā paštaisītajam kečupam, bet garšai vēl ieteicams pievienot mazliet Tabasco vai Sriracha mērces, svaigi maltus piparus, var arī kādu šķipsnu čili vai ķiploku pulvera.
4.Gaļas marinādes sastāvdaļa
Gatavojot, piemēram, cūkgaļas vai citas gaļas gabalu lēnai sutināšanai, tomātu pastas piedeva ir ļoti ieteicama. Viens, ka tajā ir skābums, kas padara maigākas gaļas šķiedras, otrs – koncentrēta garša, kas ilgajā gatavošanas procesā piešķirs savu «tomātīgo» noti.
5.Uzlabo ēdiena krāsu
Jā, tomātu pasta iekrāso ēdienu apetīti rosinošā sarkanbrūnā krāsā. Ļoti ieteicams, vārot biešu zupu, gatavojot maltās gaļas mērci un citus ēdienus. Ja vēl tomātu pastu sakombinē ar paprikas pulveri, būs pavisam koši un apetītlīgi!