Projekta TasteAtlas ietvaros apkopotas 10 populārākās brokastis pasaulē:
Kruasāns
Patiesībā kruasāna izcelšanās nav Francijā – šis gardais ēdiens radās 1683. gadā par godu Austrijas uzvarai pār Osmaņu impēriju. Kruasāna forma atgādina pusmēnesi, kas attēlots Turcijas karogā.
Piederību Francijai kruasāni ieguva brīdī, kad tos sāka gatavot ar kārtaino mīklu. Mūsdienās kruasāni tiek pildīti ar šokolādi, ievārījumu, rozīnēm, vai pat sieru.
Turku pīrāgs börek
Miso zupa
Tiek uzskatīts, ka zupai piemīt ārstnieciskas īpašības, jo tā atdzīvina nervu sistēmu. Vairākums japāņu šo ēdienu lieto brokastīs, taču tas ir pieejams jebkurā diennakts laikā – ASV japāņu restorānos šis ēdiens tiek piedāvāts kā uzkoda.
Miso zupa ir viegli un ātri pagatavojama, tādēļ Japānā tā pieejama pat tirdzniecību veikalu automātos par nelielu naudas summu.
Spāņu churros cepumiņi
Beļģu vafeles
Vafeles beļģu virtuvē sastopamas jau kopš viduslaikiem, tomēr plašāku popularitāti tās sasniedza Pasaules izstādē, kas notika 1964. gadā Ņujorkā. Vafeles pasniedz ar putukrējumu, šokolādi, karameli vai sagrieztiem augļiem.
Amerikāņu pankūkas
Pasniedzot pankūkas, tās tiek sakrautas viena virs otras, un pēc tam papildinātas ar citām sastāvdaļām, kā kļavu sīrups, augļu ievārījums vai zemesriekstu sviestu.
Brokastīs amerikāņu pankūkas tiek pasniegtas ASV un Kanādā, un dažreiz tām tiek pievienotas pat ceptas olas, desas vai bekons. Sākotnēji šīs pankūkas simbolizēja sauli – tām bija galvenā loma vietējo amerikāņu reliģiskajos rituālos, kuri pankūkas gatavoja no kukurūzas miltiem, cepjot uz karstām klintīm.
Angļu tradicionālās brokastis
Visbeidzot, brokastis papildinās kraukšķīga, grauzdēta maize un divas vai trīs no vienas puses apceptas olas. Bagātīgais brokastu salikums tiek papildināts ar tasi melnās tējas. Pēc izvēles porcijai var pievienot arī sēnes vai kartupeļus.
Lai gan tradicionāli šis ir brokastu ēdiens, tas ir pietiekami sātīgs, lai tiktu pasniegts arī pusdienās.
Japāņu himono
Kādreiz žāvēšana un sālīšana bija vienīgās uzticamās metodes, lai veiksmīgāk uzglabātu nozvejotās zivis, tādēļ himono bija ļoti sālīts ēdien, taču mūsdienās sāli pievieno tikai garšas pēc. Zivju ēdienu parasti notiesā kopā ar rīsiem un sojas mērci.
Benedikta ola
Argentīniešu empanadas
Argentīnā šo ēdienu var atrast visur – ielas ēstuvēs, vietējās maiznīcās un pat izsmalcinātos restorānos. Katru septembri Tukumanas provincē Argentīnā tiek svinēts Empanadas festivāls.