• Kuri ir sātīgi vegānie ēdieni?

    IEVA dzīvo zaļi
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    31. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Šoreiz vegānas receptes, kuras sirsnīgi iesakām pamēģināt arī visēdājiem – visas ir gana interesantas, gana vienkāršas, un arī sastāvdaļas ir diezgan brīvi dabūjamas, nebūs jāmeklē speciālos veikalos! Vēl viens vienojošais vārds visām trim ir sāts – tieši tas, kas rudenī nepieciešams.

    Pupiņas tomātu mērcē

    Kā uzkoda, piedeva vai pamatēdiens – atkarībā no apetītes, ieradumiem un vēlmēm! Sātīgi un garšīgi, ieteicams izmantot tieši lielās, baltās pupas, taču var arī citus pākšaugus, piemēram, lobītas un vārītas cūku pupas vai turku zirņus.

    SASTĀVDAĻAS

    • 800 g konservētu (vai pašu mērcētu un vārītu) lielo, balto pupiņu
    • 1 neliels burkāns
    • 1 selerijas kāts
    • 1 neliels tomāts
    • Ap 100 ml kvalitatīvas olīveļļas
    • 2 tējkarotes tomātu pastas
    • Cukurs pēc garšas
    • 1 tējkarote kaltētas paprikas skaidiņu
    • Sula no ½ citrona
    • Šķipsna malta kumina (Indijas ķimenes)
    • Sāls, pipari pēc garšas

    GATAVOŠANA

    Nomizo burkānu, sagriež sīkos gabaliņos, tāpat sīki sagriež arī selerijas kātu. Pupiņas liek sietā, noskalo un apžāvē. Tomātu blanšē, novelk miziņu un mīkstumu sīki sakapā. Katlā ielej 3–4 ēdamkarotes olīveļļas un 5–10 minūtes uz nelielas uguns sautē visus sagrieztos dārzeņus (izņemot tomātus). Tad pievieno tomātu pastu, ja vēlas, mazliet cukura un vēl, mazliet maisot, apcep. Tad pievieno kuminu un tomātus, kā arī apmēram 100 ml ūdens. Mazliet pavāra, pieber pupas un 5 minūtes pavāra visu kopā, ik pa brīdim apmaisot. Tad ļauj atdzist, pievieno citrona sulu, sāli un piparus, kā arī iemaisa atlikušo olīveļļu. Ledusskapī šo ēdienu var glabāt 3–4 dienas, bet jāņem vērā, ka vislabāk tas garšo istabas temperatūrā, nevis tikko no ledusskapja.

    Pikantā dārzeņu un zemesriekstu zupa

    Sildoša un pārsteidzoši sātīga zupa – to atzīst pat rūdīti gaļas ēdēji. Var gatavot gan ar krēmīgo zemesriekstu sviestu, gan tādu, kur krēmveida masā ir riekstu gabaliņi, tikai ieteicams palūkoties sviesta sastāvā – riekstu procents mēdz diezgan atšķirties.

    SASTĀVDAĻAS

    • 2 ēdamkarotes eļļas
    • 1 liels sīpols
    • 2 ķiplokdaiviņas
    • 1 tējkarote maiga čili pulvera
    • 2 sarkanās paprikas
    • 230 g burkānu
    • 230 g kartupeļu
    • 2 svaigi seleriju kāti
    • 900 ml dārzeņu buljona
    • 6 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
    • 115 g saldās kukurūzas
    • Sāls, malti melnie pipari

    GATAVOŠANA

    Dārzeņus notīra, nomizo, paprikām izņem sēklas. Sīpolu sakapā, ķiplokdaivas saspiež, pārējos sagriež mazos gabaliņos. Dziļā, lielā pannā vai katlā sakarsē eļļu, vispirms mazliet apcep sīpolus un ķiplokdaivas, tad pieber čili pulveri un vēl minūti maisot apcep. Pievieno sagrieztās paprikas, burkānus, kartupeļus un seleriju kātus, apmaisa un apcep pāris minūtes, maisīšanu nepārtraucot. Pielej buljonu, pieliek zemesriekstu sviestu un pieber kukurūzu – samaisa, lai zemesriekstu sviests izkūst, pieber sāli, melnos piparus pēc garšas, uzliek vāku uz vāra 15–20 minūtes.

    Avokado krēms

    Priecīgi zaļš acīm, tīkami krēmīgs un svaigs garšas kārpiņām, gana sātīgs vēderam – tāds ir šis deserts. Agaves sīrupa vietā var izmantot arī cukuru vai medu, bet pēdējā versija gan vairs nebūs vegāna.

    SASTĀVDAĻAS

    • 2 gatavi avokado
    • Sula no ½ laima
    • Agaves sīrups pēc garšas
    • Ciedru rieksti pasniegšanai

    GATAVOŠANA

    Vienkāršāk būt vairs nevar – nomizo avokado, izņem kauliņus, mīkstumu liek blendera krūzē. Piespiež laima sulu, pielej agaves sīrupu un visu īsi sablendē krēmīgā masā. Liek deserta trauciņos un pārkaisa ar sausā pannā viegli un zeltaini apgrauzdētiem ciedru riekstiem. Ja vēlas, pirms pasniegšanas krēmu var arī saldēt.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē