Gī sviestu lielākoties lieto uzturā – kā piedevu ēdieniem, cepšanai, uz maizes, bet tas ir arī lielisks ādas kopšanas līdzeklis.
Pagatavo gī sviestu mājās!
- Izvēlies tirgū tīru sviestu bez piemaisījumiem un sāls (100% sviestu, nevis sviesta un augu tauku maisījumu, ko var nopirkt jebkurā veikalā).
- Ieliec sviestu katliņā un kausē. Veidojas trīs slāņi – nosēdumi, vidusslānis un putas. Viegli maisi visu masu. Ja vidusslānī redzi peldošas pārslas, tātad sviests ir nekvalitatīvs, ar piemaisījumiem un gī sviestu no tāda pagatavot neizdosies. Diemžēl tas jāizlej. Un nākamreiz tirgū sviestu pērc pie cita pārdevēja.
- Ja viss kārtībā, nogriez uguni, kad vidusslānis kļūst caurspīdīgs, līdzīgs dzintaram. Ļauj masai nostāvēties apmēram 20 minūtes.
- Pēc 20 minūtēm masu izkās cauri četrās vai piecās kārtās salocītai marlei. To, kas paliek marlē, met laukā. Pārējais ir gatavs lietošanai!
- Gī sviestu glabā istabas temperatūrā, tas nebojājas.
- Pirms lietošanas no trauka to vienmēr ņem ar tīru, sausu karoti.