Olu krāsošana ir viena no galvenajām Lieldienu tradīcijām, kas tiek piekopta daudzās ģimenēs. Lai arī par tradicionālāko metodi tiek uzskatīta olu krāsošana sīpolu mizās, olām klāt pietinot kādas dabas veltes, ik gadu tiek atklātas vēl citas, interesantas un radošas metodes! Viena no iecienītākajām metodēm ir – olu krāsošana baltvīnā vai sarkanvīnā. Restorāna «Tavās mājās» vadītāja un īpašniece Rita Rasmane skaidro, vai bērni drīkst ēst vīnā krāsotas olas.
«Bērni var ēst vīnā vārītas olas. Protams, ja pašiem vecākiem ir šaubas par to vai vīnā krāsotas olas dot bērnam, tas nav jādara, jo ir gana daudz citu veidu, kā skaisti nokrāsot olas un nešaustīt sevi par izvēlēto metodi un bērna uzturu.
Jāuzsver, ka alkohols sāk iztvaikot pie 100 grādu vārīšanās temperatūras, taču viss ir atkarīgs no kopējā vīna daudzuma. Ja tas ir 1–2 litru daudzums, tad pietiks ar 15 minūšu ilgu vārīšanās laiku, lai alkohols izgarotu.
Receptēs tiek ieteikts pēc vārīšanās olas paturēt vīnā vēl vairākas stundas. Tomēr arī tas neietekmē vīna nokļūšanu cauri olas čaumalai», skaidro R. Rasmane. Restorāna «Tavās mājās» īpašniece arī rekomendē vecākiem uzmanīt apēsto olu daudzumu svētkos.
Bērniem ieteicams apēst 1–2 olas dienā.
Protams, ja bērniņam šīs ir pirmās Lieldienas, ar olu ēšanu jābūt mazliet piesardzīgākiem un jānovēro, vai bērnam neparādās alerģiska realcija!