Veselības zinātņu maģistre uzturzinātē, sabiedrības veselības ārste IRINA KARPIKOVA uzskata, ka šādu sarakstu publicēšana ir bezatbildība, jo liek domāt, ka pārtikas piedevas ir visnopietnākā problēma mūsu uzturā. Jā, ir dažādi pētījumi par E vielām, bet ne vienmēr šie fakti ir zinātniski pamatoti.
Cilvēki produkta marķējumā izmisīgi meklē E vielas, bet tajā pašā laikā nedomā par to, ka pērk savam bērnam ļoti treknus, saldus un kalorijām bagātus produktus, ko lieto uzturā katru dienu. Pārtikas produktu etiķetēs būtu jāpēta ne tikai tur esošās pārtikas piedevas, bet arī uzturvērtība, tauku un cukura daudzums. Skatoties produkta sastāvu, jāpievērš uzmanība, kas ir pirmajā vietā, – tā produktā ir visvairāk. Vēl jāskatās, vai cukura daudzums uzrādīts 100 gramos produkta vai porcijā un cik no ogļhidrātiem ir cukuri.
Vecākiem vairāk būtu jāuztraucas par to, ka regulāra ļoti treknu un saldu produktu lietošana var būt par cēloni bērnu liekajam svaram, bet nākotnē var veicināt 2. tipa cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību un citu veselības problēmu rašanos. Pārtikas piedevu ietekmi ar šādām problēmām nevar salīdzināt!