Saslimuši astoņi bērni vecumā no trīs līdz sešiem gadiem un divi pieaugušie – seniori. Visi pacienti, izņemot vienu senioru, ārstējas slimnīcās.
Saslimšanas gadījumi konstatēti Rīgā, Salaspils novadā, Ādažu novadā un Dienvidkurzemes novadā.
SPKC epidemiologi veic padziļinātu slimnieku un bērnu vecāku aptauju, sazinās ar pirmskolas izglītības iestādēm, lai noskaidrotu epidemioloģisko situāciju. Par notikušo informēts Pārtikas un veterinārais dienests.
PII, kurā reģistrēti divi saslimušie, organizēta bērnu un pārtikas bloka darbinieku laboratoriskā izmeklēšana. Pārējos gadījumos PII nosūtīti ieteikumi un, precizējot informāciju, tiks pieņemti lēmumi par turpmāko rīcību.
Sākotnējā epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā iegūtā informācija neliecina, ka infekcijas izplatīšanās būtu saistīta ar kādu konkrētu iestādi. Lai gan iespējamais infekcijas avots vēl nav identificēts, ikviens var veikt vienkāršus pasākumus, lai novērstu inficēšanos.
Esam saņēmuši 10 steidzamos paziņojumus par laboratoriski apstiprinātajiem enterohemorāģiskās Escerichia coli STEC/VTEC infekcijas gadījumiem. SPKC veic epidemioloģisko izmeklēšanu! pic.twitter.com/twDVBQMOXC
— SPKC.gov.lv (@SPKCentrs) March 24, 2025
SPKC iesaka:
- jebkurai personai, kurai ir caureja vai vemšana, jāatturas no pārtikas apstrādes;
- gaļa, tostarp maltā, pietiekami termiski jāapstrādā;
- visi augļi pirms mizošanas jānoskalo zem tekoša dzeramā ūdens;
- visi dārzeņi kārtīgi jānomazgā zem tekoša dzeramā ūdens, īpaši tie, kas netiks termiski apstrādāti pirms patēriņa;
- mizojiet visus sakņu dārzeņus un noskalojiet tos zem tekoša dzeramā ūdens;
- dārzeņu un gaļas pamatīga termiska apstrāde iznīcina slimību izraisošās baktērijas un vīrusus;
- izvairieties no krusteniskās kontaminācijas, t. i., baktēriju izplatīšanas no jēla pārtikas produkta uz ēšanai gatavu vai termiski apstrādātu pārtikas produktu, piemēram, izmantojot atsevišķus dēlīšus jēlas gaļas un termiski apstrādāta produkta vai svaigu dārzeņu griešanai, un mazgājiet griešanas dēlīti ar ziepēm starp jēlas un ēšanai gatavas pārtikas apstrādi.
E. coli (zarnu nūjiņas) celmus, kas spēj veidot toksīnus dēvē par STEC/VTEC (Šigas toksīnu vai verotoksīnu veidojošā E. coli) vai EHEC (enterohemorāģiskā E. coli), un to toksīni var izraisīt smagu, asiņainu caureju, kas dažos gadījumos rada akūtu nieru mazspēju (hemolitiski urēmisko sindromu), kam nepieciešama intensīva aprūpe. Ir vairāki atšķirīgi STEC celmi, un to identifikāciju var izmantot, lai precīzāk noteiktu konkrētā slimības uzliesmojuma avotu. STEC/VTEC galvenais rezervuārs ir zālēdāji dzīvnieki, īpaši liellopi.
Izraisītājs izdalās no dzīvnieka vai no cilvēka organisma ar fekālijām. Cilvēks var inficēties, lietojot uzturā inficētu pārtiku (nepietiekami termiski apstrādātu liellopu gaļu, nevārītu pienu, nemazgātus vai neapstrādātus augļus vai dārzeņus). Iespējama arī infekcijas pārnešana tieši no cilvēka uz cilvēku.