• Noskaidrots, kāda izaugs jaunā «Alfa» paaudze. Pandēmijas un tehnoloģiju bērni

    Bērni
    Marta Kalniņa
    9. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jelleke Vanooteghem/Unsplash
    Šodienas mazuļi, kurus dēvē par paaudzi «Alfa» būs pirmā paaudze, kas pēc demogrāfijas datu skalas pilnībā iekļaujas 21. gadsimtā. Kā viņi ietekmēs nākotnes pasauli?

    Paaudze «Alfa» ir tā saukto mileniāļu jeb no 1981. līdz 1996. gadam dzimušo cilvēku bērni un «Z paaudzes» jeb no 1997. līdz 2012. gadam dzimušo jaunākie brāļi un māsas. «Alfa» paaudze ir dzimuši laikā no 2013. līdz šim gadam. Lai arī šīs paaudzes pārstāvji liela daļa vēl ir bērnu autiņos, demogrāfi jau ir paspējuši izteikt savus minējumus, kā mūsdienu apstākļi, digitālā ēra, pandēmija un citi faktori ietekmēs jauno cilvēku dzīvi un tendences, ziņo portāls «Forbes».

    Mileniāļu bērni dzīvos laikā, kad viedokļus un tendences nosaka sociālie mediji un ietekmeļi, kā arī šiem mazuļiem kopš dzimšanas ir brīvi pieejama tiešsaistes iepirkšanās opcijas un dzīves gaitās allaž palīdz viedierīces un mākslīgais intelekts.

    Demogrāfi «Alfas» paaudzi mēdz dēvēt arī par «ipad mazulīšiem»,

    jo šie bērni ir dzimuši laikā, kad jau bija izgudrota pirmā «ipad» planšete. «Alfa» paaudzes pārstāvji kļuva par pirmajiem, kurus vecāki mierināja vai izklaidēja ar planšetdatora palīdzību. Tāpat domājams, ka būtisku ietekmi uz jauno paaudzi varētu atstāt COVID-19 pandēmija. Liela daļa no šīs paaudzes pārstāvjiem nemaz neatceras dzīvi pirms striktajiem pandēmijas ierobežojumiem vai pat vēl nebija pirms tās dzimuši.

    Kā vienu no būtiskākajām pandēmijas paliekām demogrāfi min iespēju pilnvērtīgi dzīvot, izvairoties no cilvēciskā kontakta,

    piemēram, iespēju strādāt un mācīties attālināti, saņemt preces un pakalpojumus, nekomunicējot ar pakalpojuma sniedzēju aci pret aci.

    Lai gan pašreiz vēl ir par agru ieskicēt vidējo paaudzes «alfa» pārstāvja profilu, demogrāfi tomēr izvirza savas teorijas, kādi varētu būt nākotnes jaunieši. Pētnieki spekulē, ka uzaugšana sabiedrībā, kur ikdienā tiek ekstensīvi patērēti sociālie tīkli un sociālā distancēšanās ir daļa no normas, varētu radīt ārkārtīgi nepacietīgus un neiecietīgus cilvēkus. Savukārt viegli pieejamās tehnoloģijas un informācijas kopums var izaudzināt izglītotu paaudzi, kas viegli spēs adaptēties jaunām normām.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē