• Nedienas ar vēdera vīrusiem

    Bērni
    Zane Kazāka
    Zane Kazāka
    3. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock/FotoDuets
    Vēdera vīrusi ir nelūgti ciemiņi jebkurā mājā, īpaši ģimenēs, kurās ir mazi bērni. Kas jāzina bērndārznieku vecākiem par slimības gaitu, atlabšanu un atgriešanos dārziņā? Skaidro infektoloģe, BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste Gunta Laizāne.

    Vēdera jeb zarnu vīrusu ir daudz – izplatītākie un labāk zināmie ir rotavīruss, norovīruss, adenovīruss un enterovīruss. Tā kā saslimšana ar tiem norit ar līdzīgiem simptomiem, precīzu vīrusa nosaukumu patiesībā nav tik būtiski zināt, jo specifiskas ārstēšanas nevienam no tiem nav. Jebkura vēdera vīrusa gadījumā ārstēšana ir simptomātiska – tiek atvieglots mazā pacienta stāvoklis, kamēr saslimšana beidzas. Nosaukuma uzzināšanai ir vairāk epidemioloģiska nozīme, lai reģistrētu, kādi vīrusi Latvijā ir izplatīti. Tāpat būtiski veikt analīzes, kad jāsaprot, vai bērniņam nav kāda smagāka slimība.

    Kā norit slimība?

    Visiem vēdera vīrusiem ir ļoti līdzīgas izpausmes – ir vemšana, var būt šķidra vēdera izeja un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Visbiežāk sastopamā komplikācija zarnu vīrusu gadījumā ir atūdeņošanās jeb dehidratācija.

    Pat ja nav izdevies laboratoriski noteikt, kas tas ir par vīrusu, ārsti jau apmēram zina, kā kurā vecumā noritēs slimība. Lielākoties ir tā: jo bērniņš mazāks, jo vīrusa simptomi izteiktāki. Kad bērns ir lielāks, kā arī tad, ja viņš atkārtoti sastopas ar to pašu vīrusu, izpausmes var būt daudz mazāk izteiktas. Piemēram, zīdainim būs paaugstināta temperatūra, vemšana, atūdeņošanās, iespējams, viņš būs jāved uz slimnīcu. Skolas vecuma bērns slimos, bet izārstēsies mājās, savukārt pieaugušais visdrīzāk tikai jutīs diskomfortu gremošanas traktā un izteiktu simptomu nemaz nebūs.

    Vispiesardzīgāk jābūt ar maziem bērniem un tiem, kas ar vēdera vīrusiem vēl ne reizi nav slimojuši, jo viņiem vēl nav izstrādājusies imūnā atmiņa un krusteniskā aizsargreakcija. Jāņem arī vērā, ka katram bērnam ir sava vājā vieta – kādam tās ir ausis, citam kakls vai kuņģa un zarnu trakts… Ir bērni, kam ir hroniskas slimības un vājāka imunitāte, tāpēc biežāk pieķeras vīrusi un slimības gaita ir smagāka.

    Citiem bērniem ir vājāka gremošanas sistēmas gļotāda lietoto medikamentu dēļ. Biežai slimošanai ar vēdera vīrusiem var būt arī citi iemesli.

    Cik ilgi?

    Katram vēdera vīrusam ir nedaudz atšķirīga slimības gaita. Piemēram, norovīruss tiek saukts arī par ziemas vemšanas vīrusu, jo ar to visbiežāk saslimst tieši ziemā, vemšana parasti ir vienu reizi apmēram četru stundu laikā, var būt arī caureja, bet jau pēc 48 stundām viss ir beidzies. Savukārt ar rotavīrusu slimības gaita ir smagāka, ir gan vemšana, gan caureja, gan augsta temperatūra, un simptomi saglabājas piecas līdz septiņas dienas. Ja ir adenovīruss, fēcēm var būt arī asins piejaukums.

    Sākumā vemšana un caureja ir biežāk, taču pēc septiņām dienām akūto simptomu – paaugstinātas temperatūras, vemšanas – parasti vairs nav. Iespējams, vēl kādu laiku (līdz 14 dienām) ir nedaudz šķidrāka vēdera izeja, slikta dūša, bet ne vemšana, ir jūtams nogurums.

    Vecākiem ir jāvēro, kas notiek ar bērnu, jo reizē ar vēdera vīrusu var izpausties arī citas slimības, kam šis vīruss ir bijis tikai kā palaidējmehānisms. Ja akūtie simptomi septiņu dienu laikā nemazinās, noteikti ir jākonsultējas ar ģimenes ārstu.

    Jādod bērnam padzerties

    Galvenais uzdevums – sekot līdzi uzņemtā šķidruma daudzumam. Ja ir atkārtota vemšana, caureja, svarīgi pamazām atjaunot šķidruma daudzumu organismā, lai nepieļautu atūdeņošanos. Pusstundu, stundu pēc vemšanas vajadzētu nogaidīt, un pēc tam pa malciņam var dot bērnam padzerties ūdeni, kā arī kaut ko apēst. Taču uzreiz pēc vemšanas nevajadzētu dot daudz dzert un ēst, jo tas var izraisīt atkārtotu vemšanu. Daktere Gunta Laizāne uzsver, ka bērniem ir jāmāca padzerties (tīru ūdeni, nevis sulu vai citu dzērienu), tiklīdz mazajam sāk dot papildu uzturu. Ieradums padzerties palīdz ātrāk izveseļoties, kā arī izvairīties no brīžiem, kad akūtas slimības gadījumā bērns neuzņem šķidrumu pietiekami.

    Noteikti ir jāseko līdzi arī urīna krāsai, koncentrācijai, daudzumam, čurāšanas biežumam. Samazināts urīna daudzums var liecināt par atūdeņošanos. Ja šķidruma līmeni neizdodas atjaunot mājas apstākļos, ir jādodas pēc palīdzības uz slimnīcu.

    Par dehidratāciju liecina uzbudināmība, raudulība, slāpes vai, tieši pretēji, miegainība, apātija. Bērnam var būt bāla āda, sausas gļotādas, iekritušas acis.

    Veselīgs uzturs

    Bērniem atkarībā no vecuma gan ikdienā, gan atlabšanas posmā pēc vēdera vīrusiem ir jāuzņem vecumam atbilstošs, veselīgs uzturs. Tas nozīmē, ka ne pica, ne burgers, ne šokolādes konfektes kategorijā veselīgs uzturs neietilpst. Ja bērniņš ir mazāks, viņš ēd to pašu maisījumu vai piebarojumu, ko parasti; ja lielāks, tad veselīgu, sabalansētu uzturu saskaņā ar savu vecumposmu, nekas speciāls mazajam slimniekam nav jāgatavo. Neiesaka dzert svaigu pienu, bet, ja nedaudz piena pievienots putrai vai citam ēdienam, par to nav jāsatraucas. Vēl neiesaka lietot grūti sagremojamus ēdienus, piemēram, svaigu baltmaizi, pankūkas u. tml. Atveseļošanās laikā jābūt uzmanīgiem ar svaigiem augļiem un ogām, jo tie dažkārt šķidrina vēdera izeju, pūš vēderu. Banānus gan var ēst droši.

    Kad var atgriezties dārziņā?

    Ņemot vērā, ka viens un tas pats vīruss dažādiem bērniem izpaužas atšķirīgi un slimības smaguma pakāpes var būt dažādas, atšķiras arī laiks, kad bērns ir gatavs atgriezties dārziņā. Ja bērns jau ir tik liels, ka var un prot ievērot higiēnas prasības (roku mazgāšanu pirms ēšanas un pēc tua­letes apmeklējuma utt.), mājās ir jāpaliek tik ilgi, kamēr ir novērojami akūtie simptomi. Ja to vairs nav un bērns jūtas labi, var atgriezties dārziņā. Svarīgi, lai bērnam pašam nerodas diskomforts, atgriežoties atpakaļ aktīvā vidē, kā arī, ja ir zināms, ka dārziņā būs kādi kārumi, kas atlabšanas laikā nav vēlami, tas jāņem vērā, lai neradītu bērnam liekus pārdzīvojumus.

    Svarīgi!

    Vēdera vīrusiem ir raksturīgas spazmveida sāpes, kas uznāk un pāriet. Ja bērns sūdzas par ilgstošām sāpēm vēderā un nepārejošu sāpju dēļ negrib celties vai grozīties, ir jāvēršas pēc palīdzības pie ārsta.

    Jāmāca mazgāt rokas

    Roku mazgāšana bērnam ir jāmāca kopš mazotnes, vecākiem rādot piemēru. Vissvarīgākā ir roku mazgāšana pēc atgriešanās mājās no publiskām vietām, pirms ēšanas, pēc tualetes apmeklēšanas jo inficēšanās ar vēdera vīrusiem notiek tieši no rokas mutē. Zīdaiņi visbiežāk inficējas ar vīrusiem no tuviniekiem, īpaši lielākiem brāļiem un māsām. No tā ir grūti izvairīties, bet tas, ko var darīt, – aktīvās vīrusu sezonas laikā nedoties ar zīdaini uz publiskām vietām.

    Mazam bērnam nedrīkst arī ļaut rāpot, piemēram, pa lielveikalu, lidostu grīdu, ar muti aizskart iepirkumu ratu rokturus utt. Bērniem līdz viena gada vecumam ir pieejama arī rotavīrusa vakcīna, kas palīdz izvairīties no smagām saslimšanas epizodēm.

    Vai zināji?

    Coca-Cola, ko dažkārt iesaka padzerties vēdera vīrusa gadījumā, nekādi neaptur ne vīrusa darbību, ne attīstību, lai gan vairākas sastāvā esošas vielas var palīdzēt gremošanas problēmu risināšanā un sliktas dūšas mazināšanā pieaugušam cilvēkam. Lielākam bērnam (pusaudzim) nav aizliegts iedot padzerties kolu, taču jāņem vērā, ka kolā ir ļoti daudz cukura, un, ja ir caureja, tas var veicināt šķidrāku vēdera izeju. Dzērienu piedāvājot mazākiem bērniem, jāņem vērā bērna vecums, un jāatceras, ka kola nepieder pie veselīga uztura.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē