• Kāpēc grūtniecei jāatsakās no pūdēta siera un svaigām zivīm?

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    23. septembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Vai tiešām jau no pirmajiem grūtniecības mēnešiem nedrīkstu ēst pūdētos sierus, mīksti vārītas olas un svaigas zivis. Kāpēc tā? Atbild ginekoloģe Daiga Baranovska.

    Dzīvnieku valsts produktos – zivīs, vistās un olās, arī pienā un citos dzīvnieku izcelsmes produktos – var būt dažādi parazīti un baktērijas, kas iet bojā, tikai pietiekami termiski apstrādāti. Tāpēc jēlas zivis, jēla gaļa, termiski nepietiekami apstrādātas olas, nepasterizētie sieri ir ēdienu grupa, par kuriem nevar garantēt, ka tajos nav baktēriju.

    Ja sieviete tos lieto, var gadīties apēst arī kādu baktēriju.

    Starp citu, pašai sievietei no parazītiem nekādas infekcijas var nebūt, tie var neradīt nopietnus veselības traucējumus, bet, caur asinsriti nonākot līdz mazulim, var radīt nopietnu infekciju viņam.

    Arī tad, kad šī infekcija un tās radītās izmaiņas tiks konstatētas, baktērijas jau savu slikto darbu būs paveikušas. Ņemot vērā, ka izmaiņas lielākoties notiek centrālajā nervu sistēmā, ar visām no tā izrietošajām sekām, tās vairs nav kvalitatīvi koriģējamas un ārstējamas pat ar medikamentiem. Tāpēc šis ir arguments, kāpēc termiski nepietiekami apstrādātus dzīvnieku un zivju izcelsmes produktus grūtniecības laikā lietot neiesaka. Taču var ēst ceptu, vārītu, tvaicētu – arī omleti un cieti vārītu olu var ēst droši.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē