• Bērns svīst par daudz

    Bērni
    Zane Kazāka
    2. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: shutterstock
    Vai satraukumam vienmēr ir pamats, un kādos gadījumos tiešām jāvēršas pie ārsta?

    Svīšana ir ikdienišķa un normāla organisma reakcija apkārtējās vides ietekmei – tas ir veids, kā notiek organisma termoregulācija. Vasarā, kad ir karsti, svīstam vairāk. Ziemā, kad ir vēsi, svīstam mazāk. Svīšana var pastiprināties dažādos vecumposmos vai apstākļos, piemēram, jauniešiem pubertātes laikā, kad pastiprinātai svīšanai pievienojas arī izteikts ķermeņa aromāts. Turklāt jāņem vērā, ka bērniem termoregulācija ir daudz aktīvāka nekā pieaugušajiem.

    Svīšana, un nekas cits

    Par pastiprinātu svīšanu nevajadzētu satraukties, ja tā ir vienīgā sūdzība un izpaužas ikdienišķās dzīves situācijās, jo tā ir normāla ķermeņa reakcija, lai mazinātu pārkaršanu. Acīmredzamākais brīdis, kad svīšana pastiprinās, ir fizisko aktivitāšu laikā – kad bērns skrien, lec, strauji un aktīvi kustas. Izteiktāka svīšana ir normāla vasaras laikā, kā arī tad, ja bērnam ir hronisks stress, piemēram, jauns dārziņš, vēlāk eksāmenu vai pārbaudes darbu laiks. Ja bērns kopumā ir emocionāls, viņš var vairāk un biežāk svīst kādu pārdzīvojumu dēļ. Emocionāliem bērniem svīšana var būt raksturīga arī aizmiegot, jo iemiegot simpātiskā nervu sistēma atslābst un tāpēc bērns nosvīst. Tas it īpaši raksturīgi pirmsskolas un agrīna skolas vecuma bērniem, un tā ir īpatnība, kas vienkārši jāpieņem. Pastiprināta svīšana parādās arī pie akūtām saslimšanām, ja ir drudzis.

    Izteiktāku svīšanu var izraisīt uzturs, ko lieto ikdienā vai epizodiski, – asi ēdieni, kečups, majonēze, sinepes, dažādas mērces, arī kofeīnu saturoši dzērieni, tai skaitā zaļā tēja un saldināti dzērieni. Ja ir liekais svars un aptaukošanās, bērns svīst vairāk, jo jebkura fiziskā piepūle vai stress izraisa pastiprinātu organisma reakciju.

    Nozīme ir arī apģērbam – vecākiem jāizvērtē, vai bērns ir saģērbts atbilstoši laikapstākļiem, vai viņam nav pārāk silti. Arī apģērba kvalitātei ir nozīme – dabiskā auduma drēbes elpo un neveicina pastiprinātu svīšanu, bet sintētiskie apģērbi svīšanu var pastiprināt.

    Ja bērns pastiprināti svīst, bet kopumā jūtas labi, iespējams, šāda reakcija viņam iedota no dabas. Turklāt svīšana katram var izpausties atšķirīgi – kādam vairāk svīst paduses, citam plaukstas vai pēdas, vai piere, augšlūpa. Pastiprināta svīšana var būt arī iedzimta – kad vairākiem ģimenes locekļiem raksturīgi, ka izteiktāk svīst kāda ķermeņa daļa, piemēram, piere vai plaukstas.

    Nopietnāk šī pro­blēma jārisina, ja svīšana tiešām ir pārmērīga un sāk traucēt ikdienas aktivitātēm, piemēram, svīšana ir tik izteikta, ka bērns nevar nodarboties ar sportu, vai plaukstas ir tik slapjas, ka tajās nevar noturēt mūzikas instrumentu.

    Simptomu kopums

    Pastiprināta svīšana var būt arī dažādu slimību pavadošais simptoms, kas kombinējas ar citiem simptomiem. Piemēram, tireotoksikozes jeb vairogdziedzera pastiprinātas darbības gadījumā līdztekus svīšanai bērnam būs arī svara zudums, grūtības iemigt, sirdsklauves, šķidra vēdera izeja. Ja bērnam ir cukura diabēts, arī var būt pastiprināta svīšana, bet tā kombinēsies ar izteiktu slāpju sajūtu, biežu čurāšanu, svara zudumu un citiem simptomiem. Ja ir onkoloģiska saslimšana, būs gan paaugstināta temperatūra, gan svara zudums, gan nogurums un svīšana pat bez fiziskas piepūles.

    Vienmēr ir jāskatās uz bērna veselības stāvokli kopumā, un to var palīdzēt izdarīt ģimenes ārsts – aprunājoties, paanalizējot apstākļus, saprotot, vai līdz ar svīšanu ir vēl kādas citas sūdzības, nepieciešamības gadījumā nosūtot bērnu uz papildu izmeklējumiem.

    D vitamīna trūkums

    Tāpat D vitamīna trūkums var būt sasaistīts ar pastiprinātu svīšanu, bet arī šajā gadījumā tas nebūs vienīgais simptoms. Zīdaiņi, kuriem ir tā trūkums, biežāk slimo, viņiem var būt izteikts nogurums, izmainīta uzvedība, bet, ja ir smags D vitamīna deficīts, var pat veidoties kaulu deformācija. Vecākiem bērniem D vitamīna trūkums var izpausties ar muskuļu sāpēm un krampjiem, nogurumu, traucētu augšanu. Gan ģimenes ārsti, gan ārsti speciālisti parasti seko līdzi
    D vitamīna līmenim bērna organismā un nozīmē atbilstošu devu, kas jālieto profilaktiski, bet, ja ir D vitamīna deficīts, – atbilstoši tam.

    Ķermeņa aromāts

    Pie endokrinologa nereti vēršas pirmsskolas vecuma bērnu vecāki, kas sūdzas ne tikai par bērna svīšanu, bet arī pastiprinātu ķermeņa aromātu. Katram cilvēkam ir sava smarža, kas veidojas no tā, kāds kuram ir dabas dotais baktēriju komplekss. Tas katram cilvēkam ir atšķirīgs, individuāls. Ja specifisks ķermeņa aromāts ir parādījies agrīni, tad endokrinologs izvērtē, vai bērnam nav sākusies priekšlaicīga pubertāte, jo izteikta ķermeņa smarža var parādīties hormonālu aktivitāšu rezultātā. Ja šo pazīmju nav, tad jāizvērtē bērna uzturs, vai nav kādas infekcijas, kādi medikamenti tiek lietoti, kā arī higiēna un citi aspekti.

    Rīcības plāns

    Ja vecākus satrauc bērna svīšana un izteiktais ķermeņa aromāts, vispirms ir jādodas pie ģimenes ārsta, jāpārrunā svīšanas īpatnības, vai tā ir kāda konkrēta ķermeņa zona, kas izteikti svīst, vai un kādi varētu būt provocējošie faktori – uzturs, saldināti dzērieni, apģērbs.

    Bērna svīšanai ar izteiktu ķermeņa aromātu risinājums ir viens – higiēnas ievērošana, regulāra apakšveļas maiņa un mazgāšanās (bet ne ar antibakteriālām ziepēm!). Var palīdzēt arī dažādas vannas, īpaši tad, ja pastiprināti svīst pēdas vai plaukstas.

    Konsultāciju laikā vecāki mēdz jautāt, kā šo problēmu risināt ar papildu līdzekļiem, ne tikai higiēnu, vai ir medikamenti, kas mazina svīšanu, vai var veikt botulīna injekcijas un kad. Jā, ir medikamenti, kas svīšanu samazina, bet tiem ir smagas blaknes un tie nepavisam nav piemēroti bērniem. Savukārt lēmums par botulīna injekcijām, kas var samazināt sviedru dziedzeru aktivitāti, noteikti ir jāatstāj uz pieaugušo vecumu, jo tā ir kosmētiska procedūra, turklāt palīdz tikai uz laiku un pašlaik nav pētīti un noskaidroti ilgtermiņa riski. Vecāki nereti jautā arī par dezodorantu lietošanu, bet bērniem līdz pubertātes vecuma sasniegšanai tie nav ieteicami.l

    Svarīgi!

    Vecākiem noteikti jāvēršas pie ārsta, kad parādās tā saucamie sarkanā karoga simptomi: bērnam ir pastiprināta svīšana visas nakts garumā, neizskaidrojami temperatūras pacēlumi, nogurums, svara zudums, sāpes.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē