• Vai putniem drīkst dot griķus?

    Putnu barošana
    Marta Kalniņa
    27. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Latvijā iestājies aukstums. Daudzi putni aizlidojuši uz siltajām zemēm. Sarkankrūtīšiem, zīlītēm, zvirbuļiem un citiem, kas palikuši ziemot te, vajadzīga piebarošana, lai saglabātu enerģiju un pārdzīvotu ziemu. Mēs visi zinām, ka putniņiem var dot saulespuķu sēklas, taukus, nesālītu speķi, putraimus, žāvētus augļus. Bet vai vārītus griķus drīkst dot?

    Griķi ir universāls produkts, kas derēs gan mājas, gan savvaļas putniem. Taču spārnotie draugi jābaro pareizi, lai viņiem nenodarītu kaitējumu. Griķi iekļauti putniem atļauto graudaugu sarakstā. Tas ir neaizstājams olbaltumvielu, vitamīnu un aminoskābju avots. Griķus var dot gan kā atsevišķu cienastu, gan sajauktus ar citiem graudaugiem. Griķus iepriekš izvāra vai uzbriedina ar karstu ūdeni, neizmantojot sāli. Vari izmantot zaļos, brūnos griķus vai griķu pārslas. Un vēl griķus var diedzēt, tā sanāks vērtīga vitamīnu piedeva. Lai to izdarītu, noskalo zaļos griķus, uz pāris stundām iemērc aukstā ūdenī, pēc tam izliec tos trauciņā, pārklāj ar mitru marli un novieto kādā tumšā stūrī. Pēc 3–4 dienām cienasts būs gatavs.

    Purnus nav vēlams barot ar ceptiem un neapstrādātiem griķiem, lielus graudus ir grūti sagremot. Mūsu mazajiem brāļiem ir diezgan jutīga gremošanas sistēma. Un jebkurš diskomforts putna kuņģītī var beigties bēdīgi.

    Atceries! Putnu barība nedrīkst būt sālīta. Sāls putniem ir bīstams. Ja dod saulespuķu sēklas, tad tikai neceptas!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē