Pētnieki ir pārliecināti, ka pie prāta aptumšošanās līdz ar smēķēšanu un alkohola lietošanu vainojami arī ēšanas paradumi. Jo neveselīgāku uzturu piekopj, jo lielāka iespēja, ka vecumdienās draud risks saskarties ar demenci. Šādu hipotēzi pierādījuši Liverpūles universitātes pētnieki, kas aplūkoja pozitīvo piemēru, ilgdzīvotāju Mekas – Okinavas iedzīvotāju veselības stāvokli un viņu ēšanas paradumus, ziņo portāls «Science Alert».
Japānas salu Okinavu mēdz dēvēt par «zilo zonu» jeb vietu, kur mīt visvairāk simtgadnieku. Liela daļa večuku te ir ņipri, ar asu prātu un labu veselību. Visiem simtgadniekiem ir kāda kopīga iezīme – viņi piekopj tradicionālo japāņu diētu. Tas nozīmē, ka šie ļaudis ikdienā pārtiek no rīsiem, zivs, jūras produktiem, augļiem, jūras zālēm, gurķiem, sojas pupiņām un to dzinumiem, sēnēm. Vēl japāņu ēdienkartē ir miso jeb fermentēta sojas pupiņu pasta, zaļā tēja. Turklāt japāņi reti uzturā lieto sarkano gaļu un kafiju.
Liverpūles universitātes psiholoģijas un geriatrijas pētnieks Džovanni Sala raksta, ka japāņu ēdienkartē iekļautie produkti satur daudz vitamīnu un minerālvielu, kam piemīt ķermeni attīrošas un pretiekaisuma īpašības. Laika gaitā tās nodrošina normālu smadzeņu darbību un liek smadzeņu neironiem darboties efektīvāk.