Izrādās, ka cukurs lielā daudzumā spēj paātrināt ķermeņa bioloģisko novecošanos. Kalifornijas Bekerilijas Universitātes 2024. gada pētījumā noskaidrots, ka tiem, kas ikdienā patērē daudz cukuru saturošus produktus, piemēram, saldumus un kūciņas, ķermeņa šūnas novecojas ātrāk.
Uztura zinātniece Barbara Laraia apgalvo, ka, ļoti iespējams, šis atklājums varētu izskaidrot, kāpēc daži cilvēki, kas it kā ir slaidi, nelieto alkoholu vai nesmēķē, vizuāli noveco daudz ātrāk nekā citi vai otrādāk.
Viņa norāda, ka – jo vairāk cukurs tiek patērēts, jo ātrāk cilvēks noveco.
Zinātniece uzsver, ka pētījumā, kurā piedalījās 342 sievietes, tām, kuras patērēja par 10 gramiem mazāk cukura nekā pārējās, bioloģiskais vecums samazinājās par 2,4 mēnešiem. Savukārt tās, kuras cukuru lietoja lielākā daudzumā, to šūnu bioloģiskais vecums palielinājās, neraugoties uz to, ka dāmas piekopa veselīgu, vitamīniem bagātu uzturu. Pētniekus pārsteidza, ka pārtikas produktiem, kuriem idejiski vajadzētu samazināt bioloģisko vecumu, nebija spējīgi labot cukura graujošo ietekmi.
Dalībniecēm, kuras cukuru ikdienā lieto maz, ēd veselīgi un uzturu papildina ar antioksidantiem, bija krietni mazāks bioloģiskais vecums nekā ir vidēji (veselīgiem ļaudīm bioloģiskais vecums ir par sešiem gadiem mazāks nekā faktiskais). Ārsti piezīmē, ka visefektīvākais ir Vidusjūras reģiona uzturs, kas acīmredzami palēnina novecošanos.
«Mēs jau iepriekš labi apzinājāmies cukura graujošo ietekmi uz vielmaiņu un, ka tas spēj ierosināt nopietnas slimības. Taču tagad mēs atklājām, ka cukurs paātrina šūnu novecošanos, kas ir dažādu slimību ierosinātājs. Tas nozīmē, ka pārmērīga cukura lietošana būtiski samazina veselīgu mūžu,» saka zinātniece Elīza Epela no Sanfrancisko Kalifornijas Universitātes.