• Zinātnieki atklājuši pārsteidzošu procesu, kas notiek, sajaucot jogurtu ar medu

    Atklājumi
    Estere Jansone
    13. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jana Ohajdova/Unsplash
    Bezpiedevu jogurts ar medu jau izsenis ir gards brokastu ēdiens Vidusjūras reģionā. Taču, ļoti iespējams, Grieķijas ēdienkartē šāda ēdienu kombinācija nav izraudzīta nejauši. Uztura zinātnieki noskaidrojuši, kāpēc šiem abiem produktiem ir perfekta saderība.

    Jogurts ar medu ir viens no ikoniskajiem Vidusjūras uztura ēdieniem – jau kopš antīkiem laikiem Grieķijas teritorijā ļaudis bija iecienījuši baudīt sieru un jogurtu ar medu. Šī tradīcija ir saglabājusies līdz mūsdienām un nu kļuvusi par daudzu pasaules iedzīvotāju iemīļotu brokastu ēdienu.

    Uztura zinātnieki no Ilinoisas Universitātes noskaidroja, ka medus nav tikai saldinātājs jogurtam – tas pilda arī kādu nozīmīgu lomu šī produkta pārstrādē. Medum piemīt antibakteriālas īpašības, kā arī tas ir prebiotika jeb savienojums, kas veicina labvēlīgu mikroorganismu augšanu.

    Tas nozīmē, ka apēdot jogurta un medus miksli, piena produktā esošie dzīvie mikroorganismi jeb bifidobaktērijas gremošanas traktā izdzīvo ilgāk.

    Šāda kombinācija ļauj baktērijām ilgāk un efektīvāk pozitīvi iedarboties uz ēdāja kuņģa un zarnu mikrofloru, ziņo Science Alert.

    Pētnieki eksperimentā pārbaudīja četru dažādu veidu medu – lucernas, griķu, apelsīnu ziedu un āboliņu –  spējas pasargāt jogurtā esošās bifidobaktērijas no gremošanas trakta šķidrumiem – siekalām, kuņģa skābi, zarnu žulti un enzīmiem. Visi medus veidi būtiski palielināja baktēriju izdzīvošanas spējas siekalās un kuņģa skābē, taču pārējos gremošanas trakta šķidrumos visilgāk bifidobaktērijas spēja izdzīvot āboliņu medū.

    «Mūsu pētījums rāda, ka pietiek ar vienu vai divām medus karotēm bezpiedevu jogurta glāzītē, lai šī produkta labās baktērijas spētu ilgāk izdzīvot organismā,» apgalvo pētījuma līdzautore Hanna Holšere.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē