• Zinātnieki atklāj jaunu līdzekli, kas novērš matu atkāpšanos

    Atklājumi
    Estere Jansone
    25. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock/PippiLongstocking
    Matu atkāpšanās satrauc ļoti daudz vīriešu visā pasaulē. Parasti tā sākas negaidīti un dažkārt var kļūt par iemeslu mazvērtības kompleksiem un pat depresijai. Par laimi mūsdienu zinātnieku lūko pēc brīnumlīdzekļa, kas matu izkrišanu varētu uz laiku apturēt vai izārstēt. Pētnieki pavisam nejauši atklājuši kādu pārsteidzošu gelu, kas efektīvi ataudzēju peļu kažokus.

    Šefīldas universitātes un Pakistānas universitātes pētnieki, veicot eksperimentu ar cukura gelu, atklāja ko neparastu. Šai substancei vajadzēja ātri un efektīvi dziedēt brūces uz peļu ķermeņiem, taču drīz vien uz grauzēju ādas sāk ataugt spalvas krietni ātrāk nekā pelēm, kuru āda nebija apstrādāta ar cukura līdzekli. Zinātnieki nolēma šo lietu papētīt dziļāk.

    Pētījuma autori veica eksperimentu ar peļu tēviņiem, kuriem bija testosterona izraisīta matiņu izkrišana. Tiem noskuva muguras, un tās katru dienu apstrādāja ar dezoksiribozes cukura gelu. Salīdzinājumam citiem indivīdiem uzklāja arī tautā populāru līdzekļi pret matu atkāpšanos. Vien dažu nedēļu laikā ar cukura gelu apstrādātajām pelēm uz muguras ar uzviju atgriezās kažoks. Turklāt, vietām izdīga pat gari un sevišķi biezi matiņi.

    Dezoksiribozes gels pētnieku ieskatā ir tikpat vai pat vēl efektīvāks par minoksidilu – ārīgi lietojamu, aptiekās nopērkamu medikamentu, kuru patlaban izmanto matu atkāpšanās apturēšanai. Zinātnieki pierādīja, ka dezoksiribozes cukurs vienlīdz labi spēj matu folikuliem piesaistīt asinsplūsmu, palielināt folikula diametru un veicināt matu augšanu. Peļu tēviņiem gan minoksidils, gan cukura gels palīdzēja ataudzēt kažociņu 80 – 90% apmērā. Tiesa, cukura līdzeklis cilvēkiem varētu būt nekaitīgāks, jo tas ir biodegradējams un nesatur toksiskas vielas. 

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē