• Viena čipsu paka radījusi šokējušus bojājumus vienā no lielākajām alu sistēmām pasaulē

    Ekoloģija
    Elza Krūmiņa
    12. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Hoyt Robertson/Unsplash
    «Viena izmesta čipsu paka daudziem šķitīs kā nieks vien, taču slēgtā ekosistēmā, kāda ir alās, var radīt neatgriezeniskus bojājumus,» teikts Kārlsbādes alu nacionālā parka ziņojumā.

    Kāds nevērīgs tūrists vienā no pasaules lielākajiem alu kompleksiem pasaulē, Ņūmeksikas Kārlsbādes alu nacionālajā parkā, ASV, atstājis izmestu Cheetos čipsu paciņu. Tālāk notikušie dabiskie procesi ap paku pamatīgi iedragājuši alas ekosistēmu.

    Uzkodu paka tika atrasta pašā lielākajā alas daļā, kuru dēvē par «lielo telpu». Nacionālā parka darbinieki pauž, ka, lai tiktu uz šo alas daļu, jāmēro stundu ilgs ceļš, tāpēc tiek izslēgta iespējamība, ka paciņu alā iepūtis vējš. Alas mirtajā un slēgtajā vidē siera garšas čipsi esot radījuši klusu sprādzienu alas ekosistēmā, raksta nacionālā parka biologi.

    «Apstrādātā kukurūza, kuru mīkstina alas mitrums, veido brīnišķīgu vidi dažādu mikrobu un sēnīšu augšanai. Alu circeņi, ērces, zirnekļi un mušas drīz vien šīs barības vielas izkliedējušas pārējā alā un tās veidojumos, kur pēcāk no organiskajām vielām pelējums sācis augt, atmirt un smirdēt,» raksta alu speciālisti, piemetinot, ka cilvēkam varbūt viena nomesta čipsu paciņa var šķist triviāla, taču tādai slēgtai ekosistēmai, kāda ir alās, tā var radīt nopietnus bojājumus.

    Pie čipsu paciņas un tās satura likvidēšanas parka biologi strādājuši vairāk kā 20 minūtes, rūpīgi attīrot visas skartās virsmas. Biologi pauž bažas, ka čipsu pakas radītā ietekme tik drīz nebūs izdzēšana.  

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē