• VIDEO. Pāvilostu satricina neparasta dabas stihija. Vai tā ir bīstama cilvēkiem?

    Dabas stihijas
    Estere Jansone
    1. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ekrānuzņēmums no video
    Tv3 laika ziņu moderators Martins Bergšteins dalījies ar kādu pārsteidzošu video – 1. augusta rīts Pāvilostā sācies ar nevis vienu, bet trīs ūdensstabiem.

    «Šorīt Pāvilostā novērots ne tikai viens, bet trīs ūdensstabi vienlaicīgi, zem viena gubu mākoņa. Iespaidīgi ko tādu redzēt video no Latvijas, taču uzreiz jāpiebilst, ka tas nav arī nekas pilnībā neredzēts (ir gadījumi arī ar vairāk nekā astoņiem ūdensstabiem vienlaicīgi), taču tie ir ārkārtīgi reti gadījumi, un lielākajā vairumā tomēr ir tikai viens,» saka Martins.

     

     

    Ūdensstabi jeb virpuļviesuļi virs ūdens Latvijā ir samērā bieža parādība visas piekrastes garumā, visbiežāk vasaras otrajā pusē un rudenī. Parasti to bildes ātri izplatās sociālajos tīklos, un cilvēki bieži komentē: nu gals klāt, Latvijā nekā tāda nebija, un tagad viens pēc otra! Vai tiešām? Nebūt ne! Agrāk tos redzēja tikai zvejniekciemu iedzīvotāji, pa retam arī atpūtnieki, nofotografēt nevarēja, izplatīt fotogrāfijas – vēl jo mazāk. Meteoroloģiskie apstākļi, kas vajadzīgi, lai rastos šādi ūdensstabi, Latvijas piekrastē bijuši arī agrāk, tāpēc būtu dīvaini, ja tādu iepriekš nebūtu bijis.

    Vasarā sasilis jūras ūdens un auksta gaisa masa, kas visbiežāk pie mums ieplūst no Skandināvijas, – tas ir viss, kas nepieciešams, lai rastos ūdensstabi. Friča Dravnieka izdevumu sērijas Jaunais zinātnieks 29. numurā Laiks un tā pareģošana var izlasīt, ka mūsu senči ūdensstabus saukuši par ūdensbiksu. «Tādu viesuli bieži vien var novērot okeānos un jūrās. Arī mūsu jūras malās tas nav nekāds retums.

    1934. gada 26. septembrī, piemēram, tāds viesulis redzēts jūrā pie Ventspils dažus kilometrus no krasta.

    Trīs minūtes esot virpuļojis milzīgs ūdens stabs […] Pēc 20 minūtēm ūdens stabs sācis no apakšas dilt un ievilcies mākonī.» Tas nozīmē – ūdensstabi Latvijā ir bijuši un būs redzami.

    Lai gan ūdens stabi ir kā nelieli virpuļviesuļi, tos nesauc par virpuļviesuļiem, ja vien tie nenokļūst līdz sauszemei. Tie ir mazāki un vājāki nekā tornādo, tomēr tie var būt diezgan bīstami. Ūdens stabs var apgāzt nelielas laivas, sabojāt kuģus vai arī nodarīt bojājumus, ja sasniedz sauszemi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē