• Vētras nežēlīgais spēks – kādus postījumus nodarījis spēcīgais vējš?

    Vētra
    Santa.lv
    Santa.lv
    5. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: no privātā arhīva.
    Dabas stihijas Latvijā vairs nav unikāls un rets notikums – spēcīgs vējš un krusa katru gadu nodara ievērojamus postījumus nekustamajam īpašumam, sējumiem un automašīnām. 2023. gadā piedzīvotas četras postošas vētras, kuru rezultātā apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) atlīdzībās izmaksājusi vairāk nekā 6 miljonus eiro, kas ir vairāk nekā iepriekšējos 10 gados kopā. Šogad jūnija beigās un jūlija sākumā par dabas stihiju postījumiem pieteikto atlīdzību skaits trīs dienu laikā sasniedzis vairākus desmitus.

    Visvairāk vētra plosījusies Rēzeknē, Rīgā, Valmierā, Cēsu, Aizkraukles, Olaines un Ādažu novados. Stipras lietusgāzes, spēcīga vēja nolauzti zari, nogāzti koki, sētas un pat skursteņi, pa gaisu nesti dažādi sadzīves priekšmeti un siltumnīcas – vētras laikā var tikt pamatīgi izpostīti īpašumi, apskādētas ēkas, elektrolīnijas un sadzīves priekšmeti.

    Kādam BALTA klientam spēcīgs vējš ar milzīgām lietus šaltīm aizpūtis virs baseina zemē nostiprinātu saliekamo nojumi 9 kvadrātmetru platībā, pie tās novietotu saliekamo plastmasas galdu ar metāla krēsliem un līdzās esošo batutu ar aizsargtīklu, kā arī gāzes grilu. Pēc negaisa konstatēts, ka gandrīz visiem priekšmetiem radīti būtiski bojājumi, kas liedz to drošu vai pilnvērtīgu turpmāku ekspluatēšanu – izrauti stiprinājumi, izplēsti caurumi, saliektas konstrukcijas.

    Citam klientam stipra lietus laikā uzņēmuma telpās no griestiem sācis tecēt ūdens, appludinot lielāko daļu telpu un sabojājot dokumentus, mēbeles un biroja tehniku. Bet vēl kāds iesniedzis pieteikumu par sabojātu logu – stipru vēja brāzmu laikā klients izdzirdējis plīstoša stikla šķindoņu vannasistabā un konstatējis, ka vējš iemetis logā nelielu akmeni, saplēšot rūti.

    «Tie ir tikai daži piemēri, šādu gadījumu pēc katras spēcīgākas vētras ir ļoti daudz un ēku īpašniekiem izmaksā gana dārgi,» saka BALTA Privātā īpašuma produktu vadītājs Arnolds Linītis.

    «2023. gadā, iestājoties dabas riskiem, vidējais zaudējumu apmērs ir bijis 1800 eiro nekustajam īpašumam un 700 eiro iedzīvei, bet amplitūda var būt ļoti plaša. Patiesie zaudējumi vēl tiek novērtēti, bet, piemēram, pērn lielākais krusas nodarītais postījums privātīpašumam sasniedzis gandrīz 100 000 eiro. Pagājušajā gadā tieši nepieredzēti spēcīga krusa izraisīja vislielākos zaudējumus, sabojājot gan neskaitāmus ēku jumtus, logus un saules paneļus, gan automašīnas. Sākoties vasaras negaisu sezonai, ir svarīgi būt apdrošinātam, jo negaiss ir neprognozējams un var iecirst pamatīgu un neplānotu robu budžetā,» atgādina Arnolds Linītis.

    Lai pasargātu īpašumu no vētras postījumiem, BALTA iesaka:

    • sekot līdzi meteorologu brīdinājumiem un ieklausīties tajos;
    • laikus novietot drošā vietā āra mēbeles un citus priekšmetus no pagalma vai balkona;
    • cieši aizvērt logus un durvis;
    • savlaicīgi uzlādēt visas nepieciešamas elektroierīces;
    • novietot auto aizvēja pusē, bet vislabāk zem nojumēm, garāžās un citās vietās ar jumtu;
    • apdrošināt īpašumu un auto;
    • pats svarīgākais – rūpēties par savu drošību dabas stihiju laikā, tāpēc vētras laikā ieteicams palikt telpās un raudzīties, lai arī tuvinieki būtu drošībā.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē