• Velosipēdisti, elektroskūteru un mopēdu vadītāji vairs nedrīkstēs atteikties no alkohola pārbaudes

    Elektroskūteris
    Ziņu aģentūra LETA
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Viktor Keri/Unsplash
    Valdība otrdien atbalstīja izmaiņas likumos, ar kurām velosipēdu, elektroskrejriteņu un mopēdu vadītājiem ieviesīs administratīvo atbildību par atteikšanos no alkohola pārbaudes.

    Patlaban Ceļu satiksmes likumā ietvertais tiesiskais regulējums rada situāciju, ka transportlīdzekļa vadītājam, kurš vadījis transportlīdzekli alkohola reibumā, ir izdevīgāk ieņemt pozīciju par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai ar izelpotā gaisa pārbaudes palīdzību, tādējādi iegūstot laiku līdz medicīniskās pārbaudes veikšanai un attiecīgi alkohola koncentrācijas samazinājumam, kas apgrūtina pēc iespējas objektīvāku datu iegūšanu un, iespējams, palīdz izvairīties no atbildības, tai skaitā, kriminālatbildības, klāsta Iekšlietu ministrija.

    Valdības atbalstītie grozījumi Administratīvās atbildības likumā izslēdz no tiesību normas visus tos gadījumus, kādos persona, tai skaitā arī transportlīdzekļa vadītājs, bez objektīva pamata var pieprasīt doties uz ārstniecības iestādi alkohola koncentrācijas noteikšanai tur. Administratīvās atbildības likumā ir noteikti gadījumi, kuri var būt par pamatu personas nogādāšanai ārstniecības iestādē medicīniskās pārbaudes veikšanai, lai noteiktu alkohola koncentrāciju, piemēram, ja amatpersonai personas izelpas gaisa pārbaudi ar speciālu mēraparātu veikt nav iespējams, kā arī, ja persona nepiekrīt pārbaudes veikšanai vai nepiekrīt veiktās pārbaudes rezultātiem.

    Šāda situācija veicinot personu nihilismu pret kompetento iestāžu amatpersonu veiktajām pārbaudes procedūrām un dažkārt dodot iespēju izvairīties no iespējamās atbildības, piemēram, no atbildības par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola ietekmē,

    pauž ministrija.

    Tādējādi šobrīd Administratīvās atbildības likumā ietvertais tiesiskais regulējums rada situāciju, ka, piemēram, transportlīdzekļa vadītājam, kurš būs vadījis transportlīdzekli vai mācījis to vadīt, ja alkohola koncentrācija pārsniedz 1,5 promiles, būs izdevīgāk ieņemt pozīciju par atteikšanos no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai ar izelpotā gaisa pārbaudes palīdzību, tādējādi iegūstot laiku līdz medicīniskās pārbaudes veikšanai un attiecīgi alkohola koncentrācijas samazinājumam, kas apgrūtinātu pēc iespējas objektīvāku datu iegūšanu un, iespējams, palīdzētu tam izvairīties no kriminālatbildības.

    Ņemot vērā minēto, lai novērstu, ka transportlīdzekļa vadītājs, atsakoties no pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai ar izelpotā gaisa pārbaudes palīdzību, var apzināti apgrūtināt objektīvāku datu iegūšanu un attiecīgi izvairīties no kriminālatbildības. Jaunie grozījumi paredz izslēgt no Administratīvās atbildības likuma 113. panta otrās daļas nepieciešamību nogādāt personu ārstniecības iestādē pārbaudes veikšanai, ja tā atsakās no amatpersonas veiktās pārbaudes vai nepiekrīt amatpersonas veiktās pārbaudes rezultātiem.

    Vienlaikus ir norādāms, ka Administratīvo sodu likums par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā paredz administratīvo atbildību par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu.

    Proti, likums nosaka, ka par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 700 eiro.

    Līdz ar to persona, kura atsakās no amatpersonu veiktās izelpas gaisa pārbaudes, var tikt saukta pie administratīvās atbildības par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē