• Vai uz dzīvokļa balkona drīkst grilēt? Atbild speciālisti

    Jāņi
    Estere Jansone
    19. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Tuvojoties Līgo svētku brīvdienām, apsaimniekošanas uzņēmums Civinity Mājas aicina iedzīvotājus pievērst īpašu uzmanību drošībai mājās. Svētku laikā bieži tiek plānoti izbraukumi un atpūtas pasākumi ārpus pilsētas, tādēļ ir svarīgi parūpēties par mājokļa drošību.

    Grillēšanas prieki uz mājas balkona  

    Bēdīgas ziņas pilsētniekiem. Grilēšana uz balkoniem un terasēm daudzdzīvokļu mājās rada lielu ugunsdrošība risku, tāpēc pirms gaļas cepšanas uz balkona dzīvokļa īpašniekam jāizvērtē iespējamais apdraudējums savam un kaimiņu īpašumam. MK noteikumi Nr.238 «Ugunsdrošības noteikumi» nosaka, ka fizisko un juridisko personu pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos. Savukārt, par ugunsdrošības noteikumu pārkāpumiem paredzēta administratīvā atbildība, un var tikt piemēroti administratīvie sodi.

    Tas nozīmē – ja paša vai kaimiņa dzīvoklī izcelsies ugunsgrēks, būsi vaininieks un tiksi sodīts. 

    Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 10. panta pirmās daļas 6.punkta prasībām, katram dzīvokļa īpašniekam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, kā arī ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējā vides kvalitātei

    Tāpat ir jāņem vērā, kādi ir katras mājas iekšējie kārtības noteikumi un iespējams dzīvokļu īpašnieki jūsu mājā ir vienojušies, ka kurināt grilu un cept gaļu uz balkoniem vai terasēm jūsu mājā nav atļauts.

    Ja tomēr iekšējais aicinājums grilēt ir neapslāpējams, par parasto grilu drošāka izvēle būs gāzes grils. Tomēr arī šajā gadījumā jāņem vērā, lai dūmi un smarža netraucētu kaimiņiem. Mēs gan aicinām nelietot grillu uz balkoniem un terasēm, lai pilnībā izvairītos no nepatīkamiem starpgadījumiem.

    Atceries, ka daudzstāvu ēkas pagalmā grila vai citu cepšanas iekārtu izmantošana nedrīkst radīt kaitējumu zaļajai zonai, nedrīkst traucēt citiem cilvēkiem, un tai ir jāatbilst ugunsdrošības noteikumiem, tāpēc īpaša piesardzība jāievēro arī grillējot mājas pagalmā. 

    Drošība, atstājot māju brīvdienās

    Pirms došanās prom pārliecinies, ka visi ūdens krāni ir aizvērti, lai novērstu iespējamās ūdens noplūdes, kā arī, vai nav radusies kāda ūdens noplūde no caurulēm, vai kādas sadzīves tehnikas.

    Un nekādā gadījumā neatstāj ieslēgtas veļas mazgājamās mašīnas, veļas žāvētājus un trauku mazgājamās mašīnas, kā arī citu sadzīves tehniku,ja pats neatrodaties mājās.

    1. Elektroniskās ierīces var pārkarst vai izraisīt īssavienojumu, kas var izraisīt ugunsgrēku. 
    2. Veļas mašīnas un trauku mazgājamās mašīnas ir pieslēgtas ūdensvadiem, un bojājuma gadījumā var rasties ūdens noplūde. Ja esi mājās, vari ātri izslēgt ūdens padevi un novērst lielākus bojājumus, bet, ja neesi, noplūde var radīt nopietnus bojājumus mājoklim un pat kaimiņu īpašumiem.
    3. Bojājumi var rasties arī pašās ierīcēs. Piemēram, veļas žāvētājs var pārkarst un sabojāties, ja tas darbojas bez uzraudzības.
    4. Ja rodas elektroapgādes pārtraukums un pēc tam atkal tiek atjaunota strāvas padeve, ierīces var sākt darboties neparedzami vai rasties īssavienojums, kas var izraisīt ugunsgrēku vai citus bojājumus.

    Zādzību novēršana

    Līgo svētkos allaž ļaudis izbrauc no pilsētas, atstājot mājokļus tukšus un neapsagātus, kas savukārt liek sarosīties garnadžiem.. Lai pasargātu savu īpašumu, neatstāj durvis un logus vaļā un neglabā atslēgas stereotipiskās vietās (piemēram, zem paklājiņa vai puķu podā). Tāpat pievērs uzmanību balkoniem un terasēm, jo īpaši tiem, kas atrodas apakšējos stāvos. Uzmanies, lai tajos nebūtu redzamas vērtīgas mantas, kuras varētu piesaistīt zagļu uzmanību.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē