Abonē SANTA+ un saņem astrologa prognozi savam 2025. gadam!
ABONĒT! ABONĒT!
  • Vai ir kādi «Straupe» produkti, kurus varam droši ēst?

    Veselība
    Ziņu aģentūra LETA
    11. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Līdz šim laboratoriskās pārbaudēs E.coli baktērijas klātbūtne nav apstiprināta nevienā piena ražošanas uzņēmuma «Straupe» produkcijas veidā, kā arī ņemtajos paraugos no ražošanas iekārtām, taras vai darbinieku rokām, aģentūru LETA informēja kompānijā.

    Vienlaikus uzņēmums norāda, ka ar pilnu atbildību pret patērētāju drošību jau šobrīd no tirdzniecības vietām atsauc visus manuāli fasētos produktus. «Straupe» uzsver, ka pārbaudes joprojām turpinās, šķetinot baktērijas izplatības ceļu.

    «Straupe» valdes priekšsēdētājs Imants Balodis informē, ka ceturtdien un trešdien uz E. coli klātbūtni tika pārbaudīti 42 darbinieki, kuri iesaistīti produkcijas ražošanā un izplatīšanā (loģistikā). Par nēsātājiem atzīti septiņi darbinieki, no kuriem četri bija tieši iesaistīti ražošanas procesos. Visi šie darbinieki, nekavējoties pēc analīžu rezultātu saņemšanas, uz laiku tika atstādināti no darba pienākumu veikšanas un nosūtīti ģimenes ārstu uzraudzībā.

    Balodis norāda, ka uzņēmuma šī brīža galvenais uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai produkcija, kas nonāk pie klientiem, ir lietošanā droša. Tāpēc ir sākta manuāli fasētās produkcijas atsaukšana no tirdzniecības. 

    Vienlaikus produkcija, kas fasēta automatizēti, tostarp fasēta piena, krējuma, paniņu un sviesta produkti, ir patēriņam droša, apgalvo Balodis.

    «Šobrīd par notikušo ir daudz jautājumu, turklāt nebūtu pareizi spekulēt ar versijām, kuras nav laboratoriski apstiprinātas. Ceram, ka ar kontrolē iesaistīto iestāžu palīdzību tiks noskaidrots arī tas, kā mūsu darbinieki kļuvuši par E. coli baktērijas nēsātājiem, jo mums šādu izmeklēšanas iespēju nav,» pauž Balodis.

    Uzņēmumā aģentūru LETA informēja, ka «Straupe» šobrīd primāri koncentrējas uz to, lai iespējami ātri izņemtu no tirdzniecības visus manuāli fasētos produktus, atstājot pārdošanā tikai automatizēti fasētos, tādēļ uzņēmuma zaudējumu apmērus šobrīd vēl nevar novērtēt.

    Tāpat «Straupe» skaidroja, ka ir mazumtirdzniecības tīkli, kas paši no tirdzniecības atsaukto produkciju utilizē un ir atsevišķi tirgotāji, no kuriem uzņēmums sācis manuāli fasēto un sveramo produktu izņemšanu un utilizēšanu. «Straupe» ar katru tirgotāju strādā individuāli un šobrīd joprojām apkopo informāciju par atsaukto produktu apmēru.

    Piena ražošanas uzņēmums «Straupe» patlaban jau ir veicis un turpina veikt nepieciešamos drošības pasākumus, lai visa uzņēmuma saražotā produkcija ir patērātājam lietošanā droša.

    Šobrīd ir apturēta ražošanas līnija, kurā produkti tiek fasēti manuāli, savukārt automatizētā produktu fasēšana turpinās, jo šajā posmā produkti nenonāk saskarē ar darbiniekiem.

    «Jau sākta uzņēmuma telpu dezinfekcija, lai mēs būtu dubultā droši, ka neviena baktērija nav izsprukusi cauri. Vēlos uzsvērt, ka šobrīd nav pierādīts, ka mūsu uzņēmuma produkcijas lietošana ir saistīta ar inficēšanos bērnudārzos,» pauž Balodis.

    Jau ziņots, ka ceturtdien preses konferencē par enterohemorāģiskās E.coli infekcijas gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis informēja, ka uz laiku daļēji apturēta piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības «Straupe» darbība sakarā ar E.coli baktēriju piesārņotu pārtikas produkciju, vairākiem uzņēmuma darbiniekiem konstatējot minēto infekciju,.

    Apturēta uzņēmuma fasēšanas līnija, kurā produkti manuāli tika pildīti atkārtoti izmantojamos traukos. PVD pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt šo produktu līniju un iesaka to nelietot uzturā. Tie varētu būt šķidri produkti plastmasas trauciņos, piemēram, piens vai krējums.

    Uzņēmums ar šiem produktiem apgādājis 14 izglītības iestādes laikā, kad ar E.Coli izraisītu zarnu infekciju saslima vairāki šo iestāžu audzēkņi dažādos Latvijas reģionos. Veicot pārbaudes pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, PVD ņēma dažādu pārtikas produktu, tostarp piena produktu, gaļas, augļu un dārzeņu, kā arī gatavo ēdienu paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai.

    Tāpat pārbaužu laikā tika iegūta informācija par pārtikas produktu piegādātājiem, tostarp PKS «Straupe».

    Arī šajā uzņēmumā ražoto produktu paraugi nosūtīti laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēnā E. Coli klātbūtni.

    Līdz šim saņemtie pārtikas produktu laboratorisko izmeklējumu rezultāti bijuši atbilstoši.

    Satura mārketings

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk