• Vāc parakstus, lai automašīnu numura zīmēs būtu Latvijas karogs

    Auto
    Santa.lv
    Santa.lv
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: lv_karoga_numuri Instagram
    «Aicinām atjaunot iespēju izvēles kārtībā izsniegt auto reģistrācijas numura zīmes ar Latvijas karogu uz balta fona — tādas pašas, kādas autovadītājiem tikas izsniegtas līdz 2004. gadam,» vēstīts Manabalss.lv iniciatīvā.

    iniciatīvas autors norādīts Jānis Dambergs.

    «Lai atjaunotu šādas numurzīmes apritē, nepieciešams veikt grozījumus Ministru kabineta noteikumos Nr. 1080 («Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi») un Latvijas Valsts standartā LVS 20:2009 («Transportlīdzekļu valsts reģistrācijas numura zīmes»).

    Šiem grozījumiem jānodrošina divas būtiskas prasības: Kā derīgas un no jauna izsniedzamas jāapraksta numurzīmes, kuru vizuālais noformējums atbilst standarta LVS 20:1999 prasībām, kur aprakstītas krāsas un Latvijas karoga novietojums uz numura zīmes. Pretviltošanas zīmes u.c. tehniskie parametri paliek standarta izstrādātāju ziņā. Jāļauj atkārtoti izsniegt E tipa (īsās) numura zīmes transportlīdzekļiem, kuriem jau ir piešķirts četru vai mazāk simbolu reģistrācijas numurs.

    Tas ir svarīgi, lai pašreizējiem īso numura zīmju īpašniekiem būtu iespēja pāriet uz sarkanbaltsarkanajām numurzīmēm. Iespējams, grozījumus var apvienot ar pašreiz Saeimā skatāmajiem grozījumiem par topošo numura zīmju veidu ar mazo valsts ģerboni, taču konkrētā izpilde paliek Saeimas ziņā.

    Sabiedrības ieguvums: Patriotisma un valstspiederības izpausme. Pašreizējās numurzīmes ar ES simboliku ir viegli sajaukt ar citu valstu numurzīmēm. Sarkanbaltsarkanās numurzīmes skaidri norāda, ka auto ir no Latvijas. Karogs uz numura zīmes ir elegants un oficiāls apliecinājums autovadītāja valstspiederībai un braucienā ar šo numuru ārpus Latvijas robežām autovadītājs kļūst par Latvijas tēla nesēju pasaulē. Sabiedrībā ir izplatīts uzskats, ka atteikšanās no valsts karoga uz numura zīmēm bija ES prasība.

    Lai gan tā nav taisnība, karoga numurzīmju nepieejamība pastiprina šo maldīgo uzskatu un veicina uzticēšanos sazvērestības teorijām.

    Sarkanbaltsarkano numurzīmju atjaunošana kliedētu šādas bažas un apliecinātu, ka Latvija šajā ziņā neatpaliek no citām ES dalībvalstīm, piemēram, Dānijas (pēc auto īpašnieka vēlmes joprojām izsniedz numurus bez ES simbolikas) vai Lielbritānijas (pirms izstāšanās no ES atjaunoja vēsturiskos melni sudrabotos numurus [3]), kurās ir pieejamas numura zīmes bez ES simbolikas. Estētiski apsvērumi un autentisks auto tēls. Sarkanbaltsarkanās numurzīmes dizaina elementi atrodas uz vienota fona, atstatus no tās malām, tāpēc numurzīme harmoniski iekļaujas auto dizainā.

    ES parauga numurzīmes spilgti zilā svītra, turpretim, mēdz radīt disonansi ar paša auto vizuālajām īpatnībām. Pavisam izteikti tas izpaužas t.s. «youngtimer» perioda auto (20–40 g. seni), kam spilgtas krāsas bija bieži sastopamas. Tādam spēkratam piestiprināta, ES parauga numurzīme rada juceklīgu un sadrumstalotu iespaidu,» paskaidrots iniciatīvā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē