• Ukrainā miruši Ziemeļkorejas armijnieki. Ko viņi tur darīja?

    Karš Ukrainā
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Palīgā Krievijas karaspēkam nu devušies arī Ziemeļkorejas militārpersonas. Iespējams, ka tie bija militārie inženieri, kuri izvietoti, lai palīdzētu Krievijai ar ballistiskajām raķetēm mērķēt uz Ukrainu, paziņoja Kijevas un Seulas augstākās amatpersonas.

    Pirmie ziemeļkorejieši, kuri ierauti Krievijas izraisītajā karā, miruši netālu no Doņeckas, ziņo britu medijs The Guardian. Ukrainas amatpersonas medijam atklāja, ka krievu frontēs darbojas komanda ar nu jau vairākiem desmitiem armijnieku no Ziemeļkorejas.

    Pērn Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns devās uz Krieviju, lai slepenā samitā tiktos ar vadoni Vladimiru Putinu, kur abi parakstīja slepenu ieroču darījumu. Tolaik bija zināms, ka Phenjana piekritusi palīdzēt Krievijai ar munīcijas piegādi. Šovasar agresorvalsts ar Ziemļkorejiešu ieročiem virzījās uz priekšu Ukrainas austrumos. Taču nu ir tapis skaidrs, ka  slepenā vienošanās nebija tikai par materiālu piegādi.

    Pēc pagājušās nedēļas Ukrainas veiktajiem raķešu uzlidojumiem Doņeckā konstatēts, ka starp mirušajiem ir arī ziemeļkorejieši.

    Viņi ir karojuši kā algotņi Krievijas labā. Šobrīd vēl nav skaidrs, vai tie ir militārie inženieri vai citi spēki. Turklāt, ukraiņiem par izbīli, ziemeļkorejieši miruši savas valsts uniformā, kas nozīmē, ka šī ir pirmā reize, kad kādas valsts valdība nosūtījusi savu karaspēku karot nacionālajos formas tērpos.

    Dienvidkorejas aizsardzības ministrs Kims Jonhjuns parlamenta deputātiem Seulā šonedēļ sacīja, ka «visticamāk» daži Ziemeļkorejas virsnieki karojuši plecu pie pleca ar krieviem, un vairāki uzbrukumā ir gājuši bojā, taču sīkāku informāciju viņš nesniedza.

    Aizvadītajā trešdienā Ukrainas militārpersonas paziņoja, ka iznīcinājušas Ziemeļkorejas munīciju, veicot triecienu noliktavai Brjanskas apgabalā, aptuveni 120 kilometrus no Ukrainas robežas.

    «Ziemeļkorejas karaspēkam ir ļoti svarīgi iemācīties rīkoties ar dažādiem ieročiem un iegūt reālu kaujas pieredzi,»

    ziņu aģentūrai AFP apgalvoja Seulas Tālo Austrumu pētījumu institūta profesors Lims Eulčuls. «Varētu būt, ka iemesls, kādēļ Ziemeļkorejas karavīri tiek sūtīti šajā karā ir, lai nodrošinātu viņiem daudzveidīgu kara pieredzi un apmācību.»

    Maksava un Phenjana vienbalsīgi ir noliegušas ieroču apmaiņu, turklāt Kremlis aizvadītās nedēļas ceturtdienā kategoriski noliedza Ziemeļkorejas karaspēka izvietošanu Ukrainā un to nodēvēja par «kārtējo viltus ziņu».

    Abu komunistisko valstu līderi ir tuvi draugi. Pavisam nesen, Putina dzimšanas dienā, 7. oktobrī, Ziemeļkorejas Kims Krievijas vadonim veltīja patosa pilnu sveicienu, kurā viņu dēvēja par «pašu tuvāko draugu». Savukārt Putins pie Āzijas biedra oficiālā vizītē devās jūnijā, kur abi parakstīja savstarpējās palīdzības līgumu, tāpēc ir skaidrs, ka Ziemeļkoreja Krievijas uzsāktajā karā iesaistīsies, taču līdz šim nebija skaidrs, kad tas notiks.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē