• Turpmāk kravas automašīnām tiks veikti sarežģīti drošības testi

    Satiksmes drošība
    Santa.lv
    Santa.lv
    24. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Neatkarīgā auto drošības organizācija Euro NCAP izziņojusi jaunu kravas auto drošības testēšanas sistēmu. Līdz šim vērtējums piecu zvaigžņu sistēmā tika dots vieglajiem automobiļiem. Zvaigznes tās saņēma pēc dažādiem triecientestiem laboratorijas apstākļos, drošības aprīkojuma izvērtēšanas, kā arī pēc visaptverošām braukšanas palīgsistēmu pārbaudēm. Taču nu kārta pienākusi kravas auto – pirmos rezultātus plānots publicēt jau šī gada novembrī.

    Lai gan prasību saraksts par drošības sistēmām kravas auto ražotājus sasniedza krietni agrāk nekā vieglo automašīnu zīmolus, paradoksālā kārtā to drošības testiem nebija ne formālu, ne juridisku prasību.

    Tāpēc 2023. gadā sāka izstrādāt sistēmu, kas ļautu novērtēt un salīdzināt dažādu kravas auto spēju aizsargāt savus šoferus un citus satiksmes dalībniekus. Šī segmenta ražotājiem, pārvadātājiem un ceļu inženieriem drošību jāuztver par būtisku mērķi un jārada visiem satiksmes dalībniekiem drošu vidi.

    Zviedri kravas auto drošības testēšanu sagaida ar gandarījumu

    Zviedrijas ražotāji, kuri drošību vēsturiski vienmēr uzskatījuši par prioritāti, kravas automobiļu drošības testus sagaida ar gandarījumu, jo šajā valstī jauno modeļu, tostarp kravas auto, drošības standarti ir visaugstākie. Drīz vien Scania oficiāli paziņoja, ka atbalsta šo iniciatīvu. Jo ambicioziem uzņēmumiem, kas investējot drošībā, tas došot papildu argumentus pārliecināšanā par savu automobiļu uzticamību. Šis aspekts ir ļoti svarīgs vieglo auto segmentā, un līdzīgs izrāviens nu gaidāms arī kravas auto tirgū.

    Saskaņā ar Euro NCAP aprēķiniem kravas automobiļu īpatsvars uz Eiropas ceļiem ir 1,5%, bet tās ir iesaistītas 15% negadījumu ar letālu iznākumu.

    Galvenais iemesls tik negatīvam rādītājam ir fakts, ka kravas auto nobrauc daudz vairāk kilometru nekā vieglie, pat 10 reizes vairāk.

    Neraugoties uz to, līdz šim kravas automobiļiem nebija vispārēja drošības vērtējuma, kā tas ir vieglajiem auto.

    Jaunie drošības testi rada lielu interesi ne tikai tāpēc, ka ļaus iegūt pirmos salīdzināmos rezultātus, bet arī paša testēšanas procesa dēļ. Tas būs daudz sarežģītāks nekā vieglajiem auto, jo kravas automašīnu izstrādi stingri reglamentē dažādi papildu noteikumi – par pilnu masu, sastāva garumu, ātrumu, braukšanas ilgumu, un tas viss ietekmē uzbūvi, konstrukciju un, protams, drošību.

    Piemēram, lai saprastu, vai drošības elementi darbojas pareizi, Scania pēc paša iniciatīvas savās laboratorijās veic dažādus kravas auto avārijas simulācijas testus. Lai gan ražotājam tas nozīmē milzīgus papildu izdevumus, šādi izmēģinājumi ir ārkārtīgi nepieciešami, lai inženieri iegūtu maksimāli daudzpusīgus un detalizētus datus.

    Sākotnēji dažādas sadursmes tiek simulētas ar datoru. Tiek izvēlēti dažādi sadursmes leņķi un arī ātrums. Pēc tam, ja nepieciešams, tiek saspiestas atsevišķas daļas. Visbeidzot laboratorijā tiek sarīkota reāla avārija starp kravas auto un citu transportlīdzekli. Sadursmei jāapstiprina rezultāti, kas iegūti, mēnešiem strādājot simulatorā. Lai rezultāti būtu pēc iespējas precīzāki, par šķēršļiem tiek izmantoti nevis īsti automobiļi, bet gan speciāli mākslīgi šķēršļi.

    Scania elektriskie un ar dabasgāzi (CNG) darbināmie kravas auto tiek pakļauti papildu pārbaudījumiem. Tajos tiešus triecienus saņem akumulatori un gāzes baloni, lai pārliecinātos, ka tie spēj izturēt sarežģītus apstākļus un novērst nelaimes gadījumus. Šie testi palīdz nodrošināt, ka kravas automobiļi, kurus darbina ar atjaunojamo resursu degvielu, ir tikpat izturīgi, uzticami un droši lietošanai, kā ar dīzeļdegvielu darbināmie kravas auto dažādos apstākļos.

    Neredzamie varoņi

    Visi zina tādas nu jau senas drošības ietaises kā drošības josta un ABS. Tomēr ir arī jaunāki drošības patroni, kas jau gadiem ilgi tiek uzstādīti vieglajos auto. Pie šīs grupas var minēt ceļa zīmju atpazīšanu, braukšanas joslas ieturēšanu, avārijas bremzēšanu, riepu spiediena kontroli un vadītāja modrības uzraudzību. Tomēr kravas auto ir arī citas drošības funkcijas – mazāk pamanāmas, bet tikpat svarīgas.

    Piemēram, pateicoties Scania vilcēju kabīnes īpašajai konstrukcijai, trieciena spēks tiek sadalīts mazāk bīstamajos virzienos. Tas arī neļauj mazākiem transportlīdzekļiem paskriet zem kravas automobiļa.

    Pati kabīne ir veidota tā, lai vadītājam būtu lieliska redzamība gan uz priekšu, gan sāniem. To panāk ar šaurākiem jumta balstiem, pārdomāti novietotu instrumentu paneli, bet nakts apgaismojums uzlabo redzamību un novērš apžilbināšanu. Redzamību uzlabo arī 360 grādu skats no putna lidojuma – vienotā sistēmā saslēgtās kameras parāda visu, kas notiek apkārt. Savukārt sānu drošības aizkari pasargā no traumām, ja automašīna apgāžas uz sāniem.

    Sensori fiksē objektus aklajās zonās, un riskantās situācijās priekšējos balstos iestrādātās diodes par to informē šoferi. Turklāt instrumentu panelī vadītājs reāllaikā redz, kā bremzēšana, paātrinājums, pārnesumu pārslēgšana un citi braukšanas elementi ietekmē ne tikai degvielas patēriņu, bet arī satiksmes drošību.

    Īpašu uzmanību izpelnas arī elektroniskā stabilitātes sistēma (ESP).

    Tā kā kravas auto gadījumā tai ir vairāk darba, šī sistēma ir arī daudz sarežģītāka nekā vieglajos auto. Īpaši tad, ja tiek vilkta puspiekabe.

    Uz slapjas un slidenas virsmas sistēma pati piekoriģē griešanās leņķi – gan pārāk lielu, gan pārāk mazu. Savukārt labos apstākļos tā neļauj automobilim apgāzties, ja tas ieskrējies pārāk ātri. Bez šīs sistēmas jebkurai vadītāja kļūdai var būt katastrofālas sekas.

    Vēl viena kravas transporta tehnoloģija ir adaptīvā kruīza kontrole (ACC), kas neļauj pārāk pietuvoties lēnāk braucošiem transportlīdzekļiem. Kad ceļš priekšā atbrīvojas, tiek atjaunots iepriekš iestatītais braukšanas ātrums.

    Tā kā kravas auto ir liels un attiecīgi uz ceļa aizņem vairāk vietas, vadītājam svarīgas ir gan vecās, gan jaunās palīgsistēmas. Daudzas drošības sistēmas, sensori un kameras veic neredzamu, bet ļoti nozīmīgu darbu. Tomēr nedrīkst aizmirst, ka būtiska drošības sastāvdaļa joprojām ir labas braukšanas prasmes un modrība. Tas nozīmē, ka pat profesionāliem šoferiem ir pastāvīgi jāpilnveido savas prasmes, lai uzzinātu par dažādām augsto tehnoloģiju transportlīdzekļu sistēmām un komponentēm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē