• To var ikviens. Speciāliste iesaka vienkāršu veidu, kā glābt Baltijas jūru

    Jūra
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kristaps Ungurs
    Plastmasas piesārņojums ir samilzusi problēma visā pasaulē. Kamēr okeāni smok zem plastmasas kārtas, bet cilvēki izmisīgi mēģina cīnīties ar atkritumu poligonos ieplūstošajām drazu kaudzēm, katru gadu pasaulē tiek saražotas vairāk nekā 300 miljoni tonnu jaunas plastmasas.

    Dažkārt plastmasa ir vispiemērotākais materiāls ikdienas vajadzībām un saprātīgākais risinājums, reizēm pat vienīgais, tāpēc no tās ražošanas, visdrīzāk, neatteiksimies. Toties būtu jāiegulda daudz vairāk pūļu tās apritē, jo plastmasa ir izturīga un sadalās ļoti lēni, kas nozīmē, ka, nonākot atkritumos, tā uzkrājas vidē. Daudzi plastmasas veidi nekad pilnībā nesadalās, bet sairst mazākās daļiņās, mikroplastmasā. Dažus iespējamos risinājumus aplūko SIA Reitan Convenience Latvia (Narvesen un Caffeine) ilgtspējas vadītāja Vita Breidaka.

     

    Vairāk plastmasas nekā zivju jūrā

    Dažādu plastmasas izstrādājumu vienreizējas lietošanas un izmešanas «kultūras» sekas ir vērojamas okeānos, jūrās un to krastos. Saskaņā ar jaunāko pētījumu datiem 2050. gadā okeāni svara ziņā, iespējams, saturēs vairāk plastmasas nekā zivju. Eiropas Parlaments ir pieņēmis vairākus regulējošus normatīvus, kuru mērķis ir risināt vienreizlietojamo plastmasas izstrādājumu un nozaudētu zvejas rīku piesārņojumu – šīs divas priekšmetu kategorijas veido 70% no kopējā jūras piedrazojuma Eiropā.

    Jūras un okeānu piesārņojums ne tikai apdraud jūras iemītniekus, radot risku sapīties lielākos plastmasas gabalos, sīkākus gabalus noturēt par pārtiku un piesaistīt to organismiem toksiskus ķīmiskus piesārņotājus, ne tikai caur pārtikas ķēdi nokļūst cilvēku uzturā, bet arī rada ekonomiskus zaudējumus gan nozarēm un kopienām, kuras ir atkarīgas no jūras, gan ražotājiem: tikai aptuveni 5% no kopējās plastmasas iepakojuma vērtības paliek ekonomikā – atlikusī vērtība ir burtiski izmesta atkritumos.

    Arī Baltijas jūra nav izņēmums: Baltijas jūras vides aizsardzības komisijas HELCOM pētījuma dati liecina, ka

    Rīgas jūras līcis ir otra ar plastmasu piesārņotākā vieta Eiropā aiz Ēresunda šauruma.

    Jau šobrīd piesārņojums rada izmaiņas Baltijas jūras baseinā – jaunas zivju sugas pielāgojas dzīvei Baltijas jūrā, bet izmirst sugas, kas līdz šim ir zvejotas. Tas ir trauksmes zvans Latvijas iedzīvotājiem un valdībai sākt rīkoties un aktīvāk darboties atkritumu mazināšanā, tajā skaitā arī neapsaimniekotās plastmasas piesārņojuma mazināšanā.  

     

    Izmanto savu krūzīti

    Lai mazinātu plastmasas iepakojuma izmantošanu un videi radīto piesārņojumu, daudzas valstis jau ir sākušas pieņemt dažādus regulējošus mehānismus, piemēram, aizliedzot vienreizlietojamos plastmasas maisiņus, vienreizlietojamos traukus un salmiņus. Arī Latvija nav izņēmums. Pēc Vides aizsardzības fonda datiem ik gadu Latvijā tiek radīti apmēram 200 000 tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem liela daļa ir plastmasas izstrādājumi. Lai gan Latvijā ir ieviesti šķirošanas konteineri un infrastruktūra plastmasas pārstrādei, šķirošanas kultūra vēl nav pilnībā attīstīta, un liela daļa plastmasas atkritumu nonāk poligonos.

    «Efektīvākais veids, kā risināt problēmu, ir novērst plastmasas nokļūšanu vidē un okeānos. Ir ieviesti plastmasas materiālu savākšanas mērķrādītāji, saskaņā ar kuriem līdz 2029. gadam Eiropas Savienības dalībvalstīm jānodrošina, ka tiek savāktas vismaz 90% vienreizlietojamo dzērienu plastmasas pudeļu, piemēram, izmantojot depozīta sistēmu. Eiropas Vides aģentūra ir norādījusi uz trim turpmākās virzības ceļiem, tostarp plastmasas gudrāku izmantošanu, aprites palielināšanu un atjaunojamo izejvielu izmantošanu. Kopā tie var palīdzēt nodrošināt ilgtspējīgu plastmasas aprites sistēmu,» ilgtspējas speciāliste Vita Breidaka.

    Vienlaikus viņa norāda – lai gan ir panākts progress, situācija joprojām ir sarežģīta, un rezultāti dažādos reģionos ar dažādām iniciatīvām nebūt nav vienlīdz labi. «Sabiedrības izpratne par šķirošanas nepieciešamību ir palielinājusies, un pašvaldībās ir pieejami šķirošanas konteineri. Latvijas skolās un sabiedriskajās organizācijās jau tiek veiktas izglītojošas aktivitātes par plastmasas piesārņojuma problēmu un veidiem, kā to mazināt. Arī daudzi uzņēmumi ir pieņēmuši ilgtspējīgus risinājumus un samazinājuši plastmasas iepakojuma izmantošanu,» saka Vita Breidaka. Viņa stāsta, ka Narvesen veikalos tiek piedāvātas atlaides karstajiem dzērieniem, ja klienti izmanto savas atkārtoti lietojamās krūzes.

    Ilgtspējas speciāliste apgalvo, ka tāds nieks vien kā sava krūzīte gada griezumā spēj būtiski samazināt atkritumu daudzumu.

    Plastmasas samazināšana un klientu patēriņa paradumu maiņa ietver arī vairākus izaicinājumus. Ilgtspējīgi iepakojuma materiāli bieži vien ir dārgāki par tradicionālo plastmasu. Ne visi alternatīvie materiāli ir vienlīdz pieejami vai piemēroti noteiktiem produktiem, kas var ietekmēt produkta kvalitāti vai tā derīguma termiņu. Turklāt pāreja uz alternatīviem iepakojuma materiāliem var prasīt izmaiņas pārvadāšanas un uzglabāšanas procesos.

     

    Jauns ritenis nav jāizgudro

    Lai vēl efektīvāk mazinātu plastmasas atkritumu problēmu Latvijā, varētu ieviest vairākas papildu iniciatīvas, kas ietvertu gan sabiedrības izglītošanas kampaņas, gan uzlabotu infrastruktūru un regulējumus, kā arī uzņēmumu un pašvaldību sadarbību, ir pārliecināta Vita Breidaka. «Kā piemēru var minēt plaša mēroga ilgtspējīga dzīvesveida kampaņas, kas balstās uz 3R (reduce, reuse, recycle) principu jeb samazināšanu, atkārtotu izmantošanu un pārstrādi. Tas mudina pārskatīt un samazināt patēriņu un izdarīt apzinātas izvēles, iegādājoties tikai nepieciešamās preces, atsakoties no vienreiz lietojamām lietām, šķirojot atkritumus un nododot pārstrādei, lai samazinātu poligonos nonākušo atkritumu daudzumu. Savukārt runājot par atkritumu šķirošanas infrastruktūru, lielu soli paradumu maiņas virzienā varētu spert, palielinot šķirošanas konteineru skaitu pilsētās un lauku teritorijās, sabiedriskos pasākumos, skolās un biroju ēkās, tādā veidā padarot tos viegli pieejamus un ērti lietojamus,» iesaka eksperte.

    Tā kā dzīvojam digitālajā laikmetā, viņasprāt, ir vērts padomāt arī par dažādām digitālajām tehnoloģijām un inovācijām atkritumu mazināšanas un pareizas apsaimniekošanas jomā, piemēram, izstrādāt mobilās lietotnes un tiešsaistes rīkus, kas palīdz patērētājiem atrast tuvākos šķirošanas konteinerus, informē par šķirošanas noteikumiem un piedāvā praktiskus padomus plastmasas atkritumu samazināšanai.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē