• Tiekot apdraudēta Imanta Ziedoņa muzeja pastāvēšana. Viņi negrib piedalīties «bada spēlēs»

    Nauda
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    «Muzejiem nāksies piedalīties «bada spēlēs»,» tā jauno Kultūras Ministrijas piedāvāto finansēšanas modeli raksturo Ziedoņa muzeja vadība. Ideja nodot sevis izvēlētu privāto, valsts akreditēto muzeju finansēšanu Valsts Kultūrkapitāla fonda rokās, viņuprāt, apdraud muzeja pastāvēšanu.

    «Imanta Ziedoņa muzeja «mūzu māja» Murjāņos šoruden piedzīvo neatliekamas pārmaiņas – savu laiku nokalpojušā niedru jumta nomaiņu, kas notiek ar sabiedrības un atsaucīgu uzņēmēju saziedotajiem līdzekļiem. Tikmēr Ziedoņa muzeja rekordliela apmeklējuma sezonas noslēgumā,

    Kultūras Ministrija bez iepriekšēja paziņojuma nākusi klajā ar negaidītu lēmumu

    – selektīvi izslēgt Ziedoņa muzeju un vēl trīs privātos, valsts akreditētos muzejus no ikgadējā valsts finansējuma aprites,» vēstīts Ziedoņa muzeja sagatavotajā un Kultūras Ministrijai nosūtītajā atklātajā vēstulē.

    Kultūras Ministrija piedāvā visu šo muzeju kopīgo budžetu nodot Valsts Kultūrkapitāla fonda rīcībā, ar atļauju rīkot projektu konkursu, kura rezultātā muzeji katru gadu tiks pie pamatdarbību nosedzoša finansējuma.  Ar šādu ideju Ziedoņa muzeja vadība nav mierā.

    «Tas nozīmē tikai vienu – regulāru cīņu starp muzejiem, kas atņems resursus ne tikai jaunradei un attīstībai, bet arī viens otram,»

    uzskata muzeja vadītāja uzsverot, ka tas veicinās nevēlamu konkurenci savstarpēji draudzīgu, sadarboties spējīgu organizāciju vidū.

    «Sava bieži vien inovatīvā rakstura dēļ,  Ziedoņa muzejs ne vienmēr izpelnījies VKKF projektu konkursu žūrijas atzinību. Muzeja pieredzē desmit gadu laikā VKKF ir atraidījusi teju 40 projektus, norādot, ka tie «nav aktuāli». Neskatoties uz kompetentās žūrijas spriedumiem, pieteiktie «neaktuālie» projekti deviņas reizes saņēmuši muzeju un sabiedrības balsojumu balvas un nominācijas,» uzsver Šmite.

    «Varam būt gandarīti, ka pēc vairāk kā desmit gadu cīņas, Kultūras ministrija ir gatava rīkoties un finansējumu piešķirt visiem privātajiem akreditētajiem muzejiem, kas to tiešām ir pelnījuši. Taču veids, kā tas šobrīd notiek, neliecina par pārdomātu un sistēmisku rīcību,» norāda muzeja vadītāja, sakot, ka šāds lēmums esot sasteigts,

    «faktiski nostādot katru muzeju bezizejas priekšā – vai nākamgad muzejs strādās, vai būs jāslēdz.»

    Muzejs pauž uzskatu, ka jaunā finansēšanas modeļa gadījumā muzeja galvenā funkcija būs izdzīvot, nevis «stāstīt par visu, ko Imants Ziedonis savā dzīves laikā ir paveicis».

    Imanta Ziedoņa muzejs, Imanta Ziedoņa paša radītais fonds Viegli un fonda dibinātāji, sponsori, brīvprātīgā darba veicēji un muzeja draugi esot neizpratnē par Kultūras ministrijas plānoto kursa maiņu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē