• Tas nepatiks tievētājiem. Zinātnieki atklājuši satraucošu pārtauktās gavēšanas blakni

    Atklājumi
    Estere Jansone
    1. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Thought Catalog/Unsplash
    Līdz šim neregulāro badošanos daudzi cildināja un dēvēja par veselīgu, jo ar tās palīdzību varot zaudēt svaru, normalizēt cukura līmeni asinīs un mazināt demences risku.

    Iepriekšējie pētījumi ir pārliecinoši pierādījuši, ka tiem, kas dienas laikā ievēro vairāku stundu pauzi starp ēdienreizēm, uzlabojas šūnu reģenerācijas spējas, mazinās infekciju un iekaisumu risks, būtiski uzlabojas cukura līmenis asinīs, atmiņa un spriestspējas. Tomēr ilgstoši šāds režīms radot ne tikai pozitīvas sekas organismam, ziņo portāls Science Alert.

    «Badošanās ir ļoti veselīga, taču pēc badošanās gremošanas trakts var tikt pakļauts mutagēnam, kas attīsta bojājumus organismā un izraisa vēzi,» pauž Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta biologs Omērs Jilmazs.

    Viņš piebilst, ka īpaši šim riskam pakļauti tie, kas tukšā dūšā ēd kraukšķīgi apceptu gaļu, cukurotus vai sāļus ēdienus.

    Zarnu šūnas ir vienas no noslogotākajām organismā – tās  nepārtraukti dalās un aug. Šis augstais šūnu aktivitātes līmenis vien palielina vēža risku, savukārt pētījums liecina, ka badošanās periodā tas kļūst vēl lielāks. 

    Pētnieki ievēroja, ka badošanās laikā zīdītāju, tostarp cilvēku organismā palielinās organisku savienojumu, kurus dēvē par poliamīniem, daudzums. Tie stimulē organisma audu attīstīšanos, veidojoties jaunām šūnām. Tas nozīmē, ka šie savienojumi palīdz organismam atgūties pēc ilgstoša bada, kad cilvēks atsāk ēst ierastajā režīmā. Tomēr Masačūsetsas Tehnoloģiju institūta biologi secinājuši, ka pēkšņs poliamīnu pieplūdums palielina arī ļaundabīgu audzēju rašanās risku.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē