• Rosina apsvērt domu obligātā kārtā valsts aizsardzības dienestā iesaukt arī sievietes

    Valsts aizsardzības dienests
    Elza Krūmiņa
    1. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Aizsardzības ministrija
    Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš rosina apsvērt sieviešu iesaukšanu obligātā kārtā valsts aizsardzības dienestā (VAD), ceturtdien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» atzina Kalniņš.

    Nākamgad VAD plānots nokomplektēt jau ar aptuveni 1000 jauniešiem, lai pēcāk jau sasniegtu 4000 VAD karavīru gadā. Kalniņš nenoliedza, ka nelabvēlīgā demogrāfiskā situāciju rada uztraukumu par spējām nokomplektēt nepieciešamos 4000 karavīrus. NBS noteikti vajadzēs meklēt ceļus, kādā veidā motivēt sabiedrību iesaistīties šajā dienesta veidā.

    «Mana pārliecība un uzstādījums, ka brīvprātīgais VAD karavīrs ir vislabākais, kvalitatīvākais un efektīvākais.

    Un es ceru, ka ar brīvprātīgo iesaisti VAD motivēs arī pārējos Latvijas pilsoņus un tas skaits, ko iesaucam obligātā kārtā, nebūs procentuāli liels,» norādīja NBS komandieris.

    Vaicāts, vai nenonāksim līdz situācijai, ka VAD tomēr jāiesauc visi 18 gadus vecumu sasnieguši jaunieši neatkarīgi no dzimuma, NBS komandieris atbildēja, ka viņš atbalstītu to, ka jāiesauc abi dzimumi obligātā kārtā. Tas būtu motivējošais elements vīriešu kārtas pārstāvjiem būt aktīviem iesaistīties dienestā, nevis uz kādu laiku pamest valsti un meklēt iemeslus nedienēt, pārliecināts Kalniņš.

    Apakšvienībās, kurās dienē sievietes, kvalitāte, efektivitāte un disciplīna esot daudz augstāka,

    par to liecinot NBS komandiera pieredze Zemessardzē. «Tas būtu ļoti labs signāls, ja pieņemtu politiski šādu lēmumu,» piebilda komandieris.

    VAD likums Saeimā tika pieņemts 2023.gada 5.aprīlī. Tas nosaka pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim – vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka VAD brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsoņi – vīrieši un sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

    Pirmais iesaukums dienestu sāka 2023.gada 1.jūlijā uz brīvprātības pamata un noslēdza to šī gada 31.maijā. Savukārt šogad 23.janvārī pirmo reizi norisinājās valsts aizsardzības dienesta kandidātu atlase pēc nejaušības principa. Arī turpmākajos iesaukumos Latvijas pilsoņi tiek aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču, nepieciešamības gadījumā, trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks pēc nejaušības principa.

    Brīvprātīgie VAD karavīri ik mēnesi saņem kompensāciju 600 eiro apmērā, kā arī kompensāciju 1100 eiro apmērā pēc dienesta pabeigšanas. Kopsummā tie ir 7700 eiro. Obligātā kārtā iesauktajiem kompensācija ir mazāka.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē