• Redzētais pārsteidz! Publisko video ar okeāna dzelmē uzsprāgušo zemūdeni

    Okeāns
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Pērnā gada 18. jūnijā pasauli satrieca ziņa par okeāna dzelmē sprāgušu zemūdeni, uz kuras atradās četri ārkārtīgi bagāti un ietekmīgi vīri, un arī zemūdens ražotājfirmas direktors. ASV krasta sardze publiskojusi vēl neredzētu video, kurā redzamas zemūdenes Titan atlūzas.

    2023. gada 18. jūnijā četri bagātnieki un uzņēmuma OceanGate direktors Stokons Rašs devās bīstamā zemūdens ekspedīcijā uz leģendārā kuģa Titānika vraka atrašanās vietu. Taču aptuveni pēc pusotras stundas pēc nolaišanās, zemūdene pazuda no sakariem. Pēdējās ziņas ar kuģi, zemūdene Titāns sūtīja no 3346 metru dziļuma.

    Tikai trīs dienas vēlāk, 22. jūnijā, pēc rūpīgas izmeklēšanas, kurā tika iesaistītas ASV un Kanādas krasta sardzes vienības un armija, zemūdens vraks tika atrasts. Tas bija nogrimis vien 500 metru attālumā no kuģa Titānika vraka.

    Zemūdene Titāns spiediena rezultātā piedzīvoja imploziju – spēcīgu sprādzienu uz iekšpusi. Taču, kad tika publiskots video ar sprāgušo zemūdeni, daudzus pārsteidza tās izskats – tās aste ir šķietami neskarta, pretēji uzskatam, ka zemūdene sprādziena rezultātā tika izšķaidīta smalkos gabaliņos.

    «Lai gan tas šķiet pretrunīgi, lieli objekti parasti nesadalās šķembās sprādziena rezultātā,» sacīja Masačūsetsas Nortīsternas universitātes profesors Aruns Bansils. «Piemēram, ja eksplodē spiediena katls, tā augšdaļa tie uzlaista gaisā, bet katls paliek neskarts. Titāna imploziju ierosināja defekti tā korpusā. Tiklīdz plaisa atveras, lielākie korpusa gabali vairs netiek pakļauti spēcīgajam spiedienam, tāpēc tie paliek vairāk vai mazāk neskarti.»   

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē