• Priecīgas ziņas autoratlīdzību saņēmējiem

    Kultūra
    Estere Jansone
    13. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Thought Catalog/Unsplash
    Kultūras ministrija (KM) ar koalīcijas partneriem panākusi vienošanos vēl uz 3 gadiem saglabāt līdzšinējo autoratlīdzības saņēmēju nodokļu nomaksas kārtību – nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējiem, vienlaikus nodokļu nomaksu 25% likmes apmērā par viņu darbu nomaksājot ienākuma izmaksātājam.

     «Autoratlīdzības ļauj tūkstošiem Latvijas radošo personību un mākslinieku saņemt atlīdzību par padarīto darbu vienkāršā veidā. Tādēļ Kultūras ministrija piedāvā turpināt līdzšinējo autoratlīdzību saņemšanas kārtību, kas paredz – arī tie radošie cilvēki, kas nebūs reģistrējušies kā saimnieciskās darbības veicēji, aizvien būs sociāli nodrošināti,» akcentē kultūras ministre Agnese Lāce.

    Normatīvajos aktos* šis solis tiks fiksēts kā pārejas perioda pagarinājums vēl par 3 gadiem.

    Lielākā daļa autoratlīdzības saņēmēju atalgojumu par savu radošo darbu saņem neregulāri un ierobežotā apmērā, līdztekus pamata ienākumiem, ko gūst citur – bieži vien darba tiesisko attiecību ietvaros. Šādām personām vispiemērotākais risinājums ir darba pasūtītāja veikta nodokļu nomaksa par radošo darbu.

    Iespēju nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam 2022. gadā izmantoja aptuveni 32 000 autoratlīdzību saņēmēju, tostarp radošā darba veicēji.

     

    * – «Grozījumi likumā «Par iedzīvotāju ienākuma nodokli»» un ar to saistītais likumprojekts «Grozījums likumā «Par valsts sociālo apdrošināšanu»»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē