• Plāno aizliegt Baltkrievijā reģistrētus auto – tos konfiscēs un sūtīs uz Ukrainu

    Satiksme
    Ziņu aģentūra LETA
    15. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA / Zane Bitere
    Tieslietu ministrija (TM) šobrīd izstrādā un iesniegs Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai likumprojektu, lai liegtu Latvijā uzturēties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem, tostarp šķērsot ar šādām automašīnām valsts robežu tranzītā, aģentūru LETA informēja TM. Jau pašlaik līdzīgs regulējums ieviests attiecībā uz Krievijā reģistrētām automašīnām.

    Plānots, ka jaunā regulējuma neievērošanas gadījumā Latvijā varēs veikt Baltkrievijā reģistrēto transportlīdzekļu konfiskāciju par labu Ukrainai, atbalstot ukraiņus cīņā par savas valsts neatkarību.

    Plānotās normatīvo aktu izmaiņas paredzēs Latvijas teritorijā iebraukušo transportlīdzekļu ar Baltkrievijas reģistrācijas numuriem īpašniekiem uzlikt pienākumu noteiktā laikā šos transportlīdzekļus pārreģistrēt Latvijā, kā arī noteiks sekas un personu atbildību šo pienākumu nepildīšanas gadījumā. Tāpat tiks novērsta šo transportlīdzekļu īpašnieku izvairīšanās no atbildības par ceļu satiksmes noteikumu neievērošanu. Gadījumā, ja netiks veikta transportlīdzekļa pārreģistrācija vai izbraukšana no Latvijas, sekos sankcijas, tostarp transportlīdzekļa konfiskācija.

    Plānots, ka, konstatējot Latvijā nereģistrēta Baltkrievijas transportlīdzekļa izmantošanu ceļu satiksmē, to konfiscēs un nodos bez atlīdzības Ukrainai vispārējam atbalstam Ukrainas sabiedrībai cīņā ar Krieviju.

    Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere (JV) uzsver, ka Latvijā jau šobrīd ir aizliegts uzturēties agresorvalsts Krievijas automašīnām. «Vienlaikus mēs redzam, ka Baltkrievijā reģistrētie auto bieži vien tiek izmantoti Krievijai noteikto sankciju apiešanai. Baltkrievija ir līdzvainīga Krievijas īstenotajā genocīdā pret Ukrainas tautu, sniedzot politisku un militāru atbalstu, kā arī ļaujot izmantot savu infrastruktūru uzbrukumu īstenošanai, tādēļ Latvijai ir jārīkojas,» pauž politiķe.

    Eiropas Savienības (ES) līmenī panāktais lēmums paredz, ka turpmāk robežas šķērsošana ar Baltkrievijā reģistrētu transportlīdzekli, līdz ar to arī tā atrašanās Latvijā, būs sankciju pārkāpums, un esot «tikai loģiski, ka salāgojam uz Baltkrieviju un Krieviju attiecināmo regulējumu».

    Vienlaikus, atbalstot Baltkrievijas demokrātisko kustību, TM sadarbībā ar Ārlietu ministriju turpinās meklēt risinājumus situācijām, kad Latvijā patvērumu meklē baltkrievu opozicionāri.

    Latvija rīkojas koordinēti kopā ar Lietuvu, Igauniju un Poliju, aizliedzot Baltkrievijā reģistrētu automašīnu iebraukšanu. TM izmaiņas tiesiskajā regulējumā balsta uz ES lēmumu, apstiprinot astoto sankciju pakotni, lielā mērā salāgojot Baltkrievijai noteiktās sankcijas ar Krievijai noteiktajām sankcijām. Tas ir svarīgi, lai mazinātu Krievijai noteikto sankciju apiešanas riskus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē