• Pētnieki noskaidrojuši, kurš gardums spēj visefektīvāk uzlabot zarnu veselību

    Atklājumi
    Estere Jansone
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Eugene Chystiakov/Unsplash
    Cilvēkiem un dzīvniekiem zarnas ir kā diennakts rūpnīca, kuru rūpīgi jāsaudzē, lai tās spētu darboties kā pulkstenis visas dzīves garumā. Ārstiem Brazīlijā ir izdevies atklāt, kurš ikvienam pieejams kārums var būtiski uzlabot un pat atjaunot zarnu veselību.

    Pētnieki no Vičoas Federālās universitātes Brazīlijā pētīja, kā Brazīlijas rieksti spēj ietekmēt zarnu veselību sievietēm ar lieko svaru vai aptaukošanos. Eksperimentā piedalījās 46 sievietes un viņas tika sadalītas divās grupās – tās, kuras ik dienas ēda riekstus, bet otras grupas pārstāves no tiem atturējās. Abu grupu dalībnieces ēda veselīgu un kaloriju kontrolētu uzturu.

    Ārstiem par pārsteigumu, eksperimenta dalībniecēm, kuras ik dienas uzņēma vismaz divus Brazīlijas riekstus, bija krietni mazāks iekaisuma līmenis zarnās nekā tām, kuras šos riekstus neēda. Turklāt tas nav viss – Brazīlijas riekstu ēdājām bija arī pazīmes, ka viņām ir būtiski uzlabojusies zarnu caurlaidība. Lai arī abās grupās sievietes lēnām sāka zaudēt svaru, tomēr gremošanas trakta veselība uzlabojās tikai vienai grupai.

    Iespējams, ka Brazīlijas rieksti spēj glābt iekaisušas zarnas ilgtermiņā tādēļ, ka tie ir īpaši bagāti ar selēnu. Šis ķīmiskais elements bieži vien tiek dēvēts par antioksidantu, jo spēj aizsargāt šūnas un kavē brīvo radikāļu veidošanos organismā.

    «Selēnam var būt izšķiroša nozīme iekaisuma reakcijas kontrolē, jo tas spēj mazināt oksidatīvo stresu ķermenī,» raksta pētījuma autori. Oksidatīvais stress ir bioķīmisks līdzsvara trūkums, kas rodas, ja organismā pietrūkst vairāku mikroelementu daudzums – galvenokārt, C un E vitamīnu, mangāna, selēna un cinka. 

    Pētījuma autori atzīmē, ka ar selēnu nedrīkst arī pārspīlēt – pārāk daudz šīs vielas var radīt arī toksisku ietekmi ķermenim, tādēļ dienā ieteicams apēst tikai vienu vai divus  Brazīlijas riekstus.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē