• Pedagogi pelnīs vairāk – kādas nākamgad tiek solītas algas?

    Pedagogu atalgojums
    Ziņu aģentūra LETA
    Šodien
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Anda Čakša
    Foto: Edijs Pālens / LETA
    Anda Čakša
    Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) nākamā gada budžetā iezīmētie 30 miljoni eiro tiks novirzīti pedagogu algu pieaugumam no janvāra, žurnālistiem apliecināja izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

    Tas nozīmē, ka no 2025.gada 1.janvāra pedagogu atalgojums pieaugs par 2,6%. Ņemot vērā, ka nodokļu izmaiņu rezultātā 2025.gadā pedagogu neto atalgojums palielināsies vēl par vidēji 2,5%, kopā pedagogu algas varētu pieaugt par 5%.

    Savukārt finansējumu jaunā finansēšanas modeļa «Programma skolā» vēl meklēs. Kā vēstīts, lai ieviestu jauno modeli no 2025.gada 1.septembra, valdībai būs jāatrod papildu 35,5 miljoni eiro, bet 2026.gadā un turpmāk ik gadu – 106,5 miljoni eiro.

    Valdības ārkārtas sēdē pirms nedēļas tika skatīts ziņojums par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem. Tajā norādīts, ka pedagogu atlīdzībai vispārējā izglītības sektorā strādājošajiem paredzēts finansējums 30 miljonu eiro apmērā ik gadu.

    Vienlaikus IZM kā izglītības politikas veidotāja sadarbībā ar citām nozares ministrijām, pašvaldībām un nozares sociālajiem partneriem var vienoties par labāko veidu finansējuma novirzīšanai no 2025.gada. Tas nozīmē, ka ieplānotos 30 miljoni eiro varētu novirzīt arī jaunā finansēšanas modeļa «Programma skolā» ieviešanai.

    Iepriekš Čakša kā nozares ministre solīja iestāties par nākamā algu grafika soļa pildīšanu. Taču nedēļas nogalē politiķe paziņoja, ka cer līdz Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdei panākt vienošanos finansējumu tomēr novirzīt jaunajam modelim. Tas izlīdzināšot nevienlīdzību pedagogu atalgojumā dažādos Latvijas reģionos, jo šobrīd mērķdotācijas apmērs ir atkarīgs no demogrāfijas tendencēm pašvaldībā.

    Gada sākumā pirmsskolas, vispārējās izglītības un profesionālās izglītības pedagogu zemākā darba stundas likme pieauga līdz 9,54 eiro.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē