• Pēc lietavām aicina nepeldēties jūrā un dažās upēs. Pastāv saindēšnās risks

    Peldvietas
    Estere Jansone
    30. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash/Piotr AMS
    Pēc spēcīgajām lietavām un pastiprinātas notekūdeņu nonākšanas vidē atsevišķās pašvaldību teritorijās ūdenī pastāv mikrobioloģiskā piesārņojuma risks, ziņo Veselības inspekcija (VI).

    VI uzsver, ka līdz ar spēcīgo lietavu radītājiem plūdiem Rīgā, Jelgavā un Jūrmalā un pastiprinātas notekūdeņu ieplūdes Daugavā Rīgas teritorijā, Lielupē Jelgavas teritorijā un Jūrmalā jūras peldvietās, pastāv mikrobioloģiskā piesārņojuma risks.

    Iespējamā mikrobioloģiskā piesārņojuma dēļ VI

    neiesaka peldēties Rīgas valsts pilsētas Daugavas upes un Rīgas līča piekrastes peldvietās, arī Lielupes labā krasta peldvietā un Lielupes kreisā krasta peldvietā Pasta salā Jelgavā, un visās Jūrmalas Rīgas līča piekrastes peldvietās.

    VI speciālisti peldūdens paraugu analīzes oficiālajās iekšzemes un jūras peldvietās ņem šodien un rīt. Laboratorijā tiek noteikti divi mikrobioloģiskie rādītāji – zarnu nūjiņu (Escherichia coli jeb E.coli) un zarnu enterokoku koncentrācija ūdenī. Šie rādītāji kalpo par indikatoriem iespējamā fekālā ūdens piesārņojuma atklāšanai un var liecināt par slimību izraisošo patogēno baktēriju un vīrusu klātbūtni ūdenī.

    Ja peldvietu ūdens paraugu analīžu rezultāti liecinās, ka ūdens atbilst prasībām, pie peldūdens kvalitātes rezultātiem tiks atzīmēts, ka peldēties ir atļauts. Savukārt, ja peldūdens kvalitāte neatbildīs prasībām, Inspekcija noteiks peldēšanās ierobežojumus – ieteikumu nepeldēties vai aizliegumu peldēties.

    Šodien VI speciālisti, ņemot oficiālo peldvietu ūdens paraugus laboratoriskai mikrobioloģiskai pārbaudei, Daugavas peldvietās Rīgā vairs nenovēroja zilaļģes, jo lietus ūdens zilaļģu vairošanos ir izkustinājis no vietas – sajaucoties ar upes straujteci, zilaļģu vairošanās risks ir stipri samazinājies. Kaut arī zilaļģu savairošanās risks ir samazinājies, Rīgas pašvaldības noteikto peldēšanās ierobežojumu Daugavas peldvietās Rīgā VI ir nolēmusi saglabāt.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē