• Par purkšķiem turpmāk būšot jāmaksā. Cik liels būs «pirdienu nodoklis»?

    Nauda
    Marta Kalniņa
    12. jūlijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Dānijā tiek plānots, ka no 2030.gada liellopiem un cūkām purkšķināšana būs maksas prieciņš. To iecerēts aplikt ar aptuveni 40 eiro lielu nodokli par tonnu CO2 ekvivalenta, bet 2035.gadā šis nodoklis pieaugs dubultosies.

    Dānijā plāno ievest pasaulē pirmo oglekļa nodokli mājlopiem, lai līdz 2045.gadam panāktu oglekļa neitralitāti. Vienošanos par mājlopu pirdienu nodokli jūnija beigās panāca valdība un daļa lopkopju un arodbiedrību pārstāvju, tomēr tā vēl jāapstiprina parlamentam. Šo jautājumu skatīs rudenī, un lopkopji cer, ka tas tomēr netiks realizēts. Tiek lēsts, ka

    vidēji par vienas govs purkšķiem gada laikā būs jāmaksā 240 eiro. 

    Tas dramatiski samazināšot dāņu lopkopju konkurētspēju tirgū.  Dānija šobrīd ir viena no vadošajām cūkgaļas eksportētājām pasaulē.

    Organizācija Greenpeace Nordic uzskata, ka šādam nodoklim bija jābūt jau sen, jo lopi radot būtisku siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzumu. Tomēr dāņu lopkoji nebūt neraujas rādīt priekšzīmi pasaulei. Šogad no šādas idejas jau kategoriski atteikušies Jaunzēlandes lopkopji. Arī tur bija iecere, ka fermeriem jāmaksā par metānu, ko satur mājlopu pirdieni un atraugas, un par dislāpekļa oksīdu, ko satur mājlopu urīns. Taču plaši fermeru protesti neļāva to realizēt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē