• «Par mani bieži ņirgājušies izskata dēļ.» Skandāls olimpiādē – vai tiešām alžīriešu boksere ir vīrietis?

    Olimpiskās spēles
    Marta Kalniņa
    3. augusts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    Milzu ažiotāžu olimpiskajās spēlēs Parīzē izraisījusi Alžīrijas pārstāve – 25 gadus vecā boksere Imana Helifa. Daudzi uzskata, ka viņa patiesībā ir vīrietis un vēlas panākt sportistes izslēgšanu no sacensībām. Taču sestdien viņa atkal dosies ringā.

    Pēc tam, kad nieka 45 sekundēs Helifa Parīzē ne tikai uzvarēja savu pretinieci itālieti, bet noveda viņu līdz izmisuma asarām, jo situsi biedējoši spēcīgi, ar jaunu sparu atsākušās runas par alžīrietes dzimumu. Vieni apgalvo, ka viņa ir dzimusi kā vīrietis, citi tic, ka sportistei ir ģenētiskas novirzes, taču neatbalsta Imanas dalību olimpiādē. Tomēr sestdien viņa atkal dosies ringā. Kas tad īsti ir šī Imana Helifa, un kā viņa sadzīvo ar šiem pārmetumiem?

    Olimpiskā komiteja tic Imanai

    Šī nav pirmā reize, kad Helifu uzskata par vīrieti.  Tiešu pierādījumu tam, ka Imana būtu mainījusi dzimumu, gan nav. Starptautiskā olimpiskā komiteja norāda – nav iemesla neticēt, ka Imana ir sieviete, nevis transpersona. SOK pārstāvis Marks Adamss  intervijā CNN sacīja:

    «Viņa ir dzimusi kā sieviete, reģistrēta kā sieviete un visu savu mūžu dzīvojusi kā sieviete,

    boksējusies kā sieviete, un viņai ir sievietes pase.» Turklāt pirms olimpiādes Imana Helifa atbildusi visām kvalifikācijas prasībām. Savukārt izdevums The Guardians stāstā par Imanu piemin faktu, ka

    Alžīrijā ir aizliegts dokumentos mainīt cilvēka dzimumu.

    Savukārt Reuters ziņo, ka Imanai dzimumnobriešanas laikā radušies reti sastopami traucējumi, kuru rezultātā sievietei var rasties vīrieša hromosomas XY un veidoties ļoti augsts testosterona līmenis asinīs.

    Pērn aizdomu dēļ neļāva izcīnīt medaļu

    Jau iepriekš Imanai bijušās problēmas ar testiem, kas uzrādījuši sievietei netipiski augstu testosterona līmeni. Šī iemesla dēļ Imana pērn pat tika diskvalificēta no sieviešu pasaules čempionāta boksā Indijā. Tad arī aizsākās runas par Imanas dzimumu. Alžīriete, kurai tika liegta iespēja turpināt cīņu par medaļām, presei sacīja:

    «Par mani bieži ņirgājušies mana izskata dēļ, taču par spīti visam turpināju cīnīties.

    Šodien viņu sazvērestība izdevās, un esmu šokēta par šādu lēmumu. Esmu piedalījusies vairākos turnīros, un nekad nebija nekādu problēmu. Taču, kad man parādījās reāla iespēja vinnēt zeltu, viņi man to liedza.»

    Sportiska no mazām dienām

    No kurienes uzradusies šī neparastā sportiste, un kāda īsti bijusi viņas pagātne? Izdevums Algerie Presse Service vēsta, ka Imana dzimusi 1999. gada 2. maijā Laguatas  provincē Alžīrijā, taču bērnībā pārcēlās uz nelielu lauku ciematu Tiaretē, kur dzīvoja līdz vidusskolas gadiem. Kopš mazām dienām Imana bijusi ļoti sportiska un labprāt spēlējusi futbolu ar klasesbiedriem. Taču nākusi no ļoti konservatīvas ģimenes, un

    viņas vecākiem nav patikusi meitas aizraušanās ar sportu. 

    Par spīti vecāku iebildumiem Helifa vidusskolas gados aizrāvusies ar  boksu, uzrādījusi labus rezultātus un kopš 2016. gada piedalās dažādās sacensībās.

    2020. gadā Imana kļuva par pirmo sievieti bokseri valsts vēsturē, kura spēja kvalificēties Olimpiskajām spēlēm Tokijā. Tur viņa izcīnīja 5. vietu. Īru čempione Kellija Anna Haringtone ringā nokautēja  Helifu.  

     

    Beidzamajos gados Helifa slīpējusi savu meistarību, un Alžīrijā izcīnījusi divus nacionālos titulus, saņēmusi sudraba un zelta medaļas starptautiskās sacensībās.  

    Alžīrijas lepnums

    Alžīrijā Imanu mīl, lepojas un atbalsta.

    2022. gadā valsts prezidents Abdelmadžids Tebuns viņu nodēvēja par dižāko bokseri.

    Alžīrijas olimpiskā komiteja paziņojusi, ka stingri nosoda neētiskos uzbrukumus un baumas par cienījamu viņu valsts sportisti Imanu Helifu, kuru aktīvi izvēršot vairāku ārzemju mediji. Turklāt «brīdī, kad viņa gatavojas sasniegt savas karjeras virsotni olimpiskajās spēlēs».

    Satraucoši esot tas, ka šajos melos un naida kurināšanā pret sportisti iesaistoties arī sabiedrībā zināmi cilvēki. Piemēram, slavenā rakstniece Džoana Roulinga vietnē X publicēja video no alžīrietes un itālietes cīņas un ierakstīja: «Noskatieties šo un pēc tam paskaidrojiet,

    kā jums patīk, ka jūsu izklaides dēļ vīrietis publiski sit sievieti.»

    Itālijas premjerministre Džordža Meloni bijusi piesardzīgāka, un paudusi, ka Imanas cīņa ar itālieti bijusi negodīga, jo «sportistiem ar vīriešiem raksturīgu ģenētiku nevajadzētu piedalīties sieviešu sacensībās». Neesot nodoma diskriminēt kādu, tomēr sievietēm jābūt iespējai cīnīties līdzvērtīgi.  

    Atbraukusi pēc zelta medaļas

    Ne visi steidz novākt Helifu no boksa ringa. Viņai ir arī atbalstītāji. Vairāki sportisti publiski pauduši atbalstu Imanai. Tostarp Eimija Brodhērsta, kura uzvarēja Helifu pasaules čempionātā 2022. gadā.   

    «Lūdzu, apstājieties, šis naids ir smieklīgs,» aicina viņa.

    Ko par šo visu jezgu saka pati Helifa? Viņa neielaižas garās sarunās ar medijiem un ir ļoti lakoniska. Pēc cīņas ar itālieti vien paziņoja, ka ir atbraukusi pēc zelta un gatava cīnīties ar jebkuru pretinieci.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē